У Львові можуть відкрити другу в Україні ставропігію Вселенського патріархату

2344 0
Наразі представництво Вселенського патріархату є в Києві в Андріївській церкві.
ілюстративне фото: ua.igotoworld.com

ілюстративне фото: ua.igotoworld.com

У Львові можуть відкрити другу в Україні ставропігію Вселенського (Константинопольського) патріархату. Про це в інтерв'ю ВВС Україна розповів колишній екзарх Вселенського Патріарха, архієпископ Української православної церкви у США Даниїл Памфільський.

«Можливо, що ми відкриємо ще якусь одну ставропігію в Україні. Я думаю, логічним є, щоб з часом відкрилась ставропігія Вселенського патріархату на Західній Україні, наприклад, у Львові», – каже він.

За його словами, раніше кілька ставропігій було у Києві, а у Львові представництво було в Успенській церкві. Такий статус теж мали деякі монастирі. Зараз ставропігія Вселенського патріархату є одна – в Андріївській церкві.

«У жодному разі Константинополь не говорить, що забиратиме майно чи відкриватиме свої представництва по цілій Україні. Ми просто лишили термінологію для відновлення історичної справедливості, але це не означає, що ми будемо забирати Києво-Печерську лавру чи Почаївський монастир – цього не буде 100%», – каже архієпископ Даниїл.

Читайте також: Глава УГКЦ заявив, що єднання з Православною церквою цілком реальне

Він пояснює, що ставропігія займатиметься налагодженням діалогу між Православною церквою України та Константинополем, а також просвітництвом, спонсоруватиме різні лекції, наукові та академічні проекти.

Також архієпископ Даниїл зазначив, що можливо, що за кілька десятків років УГКЦ може об’єднатися з ПЦУ.

«Ще їхні духовні отці-попередники владика Андрей Шептицький, Йосип Сліпий та інші ієрархи неодноразово говорили, що коли православна церква України матиме свою самоідентичність, греко-католики повинні будуть знайти шлях до єдності з цією церквою. Але це вже справа за УГКЦ і самовизначенням, де вони будуть», – каже він.

Нагадаємо, що 5 січня Вселенський патріарх Варфоломій у своїй резиденції у Стамбулі підписав томос. Православна церква України отримала його наступного дня, 6 січня.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!