У Львові можуть з’явитись вулиці Маріупольська та Чорнобаївська

2292 0
Колись у Львові вже існувала вулиця Маріупольська, тож їй планують повернути історичну назву.
Фото: Твоє місто/Іван Станіславський

Фото: Твоє місто/Іван Станіславський

Днями у Львові завершилося онлайн-голосування за нові назви вулиць. Наразі йшлося лише про перший блок – 14 нових найменувань з 50 загалом запланованих. Серед них є вулиці, які пропонують перейменувати на Маріупольську та Чорнобаївську.

Як повідомила Tvoemisto.tv керуюча справами виконкому ЛМР Наталія Алєксєєва, серед перших 14-ти вулиць є вулиця, названа на честь радянського письменника, публіциста, комуніста Козланюка (бічна вул. Личаківської). Цій вулиці хочуть повернути її історичну назву – Маріупольська, яка існувала до 1965 року.

Читайте також: Які вулиці Львова перейменують та що це змінить для мешканців 

«У нас у більшості сформоване уявлення, що вулиці асоціюються з іменами фізичних осіб, але історики пропонують розширити представлення топонімів географічними назвами або назвами подій. Є також учасники, які відстоюють квоту по жіночих іменах. Щодо пропозицій представляти вулиці іменами загиблих Героїв, то ми ще раніше прийшли до висновку, що тут важко когось із захисників виокремити і ми не зможемо назвати вулиці іменами всіх героїв, які полягли. Також ще раніше ухвалили правило не називати вулиці іменами людей, які померли упродовж останніх 5-ти років, аби витримати паузу і переосмислити можливе перейменування», – пояснила керуюча справами виконкому ЛМР.

Також у Львові пропонують відобразити у нових назвах події російсько-української війни, повідомив член постійної комісії із перейменування львівський вулиць, доктор історичних наук, голова Українського геральдичного товариства. Зокрема, вулиці Дагестанську і Чуваську, які розташовані біля Міжнародного аеропорту «Львів» імені Данила Галицького, пропонують назвати Чорнобаївською та Гостомельською.

«Є пропозиції назвати дві вулиці біля аеропорта як Чорнобаївську, бо Чорнобаївка відома через аеропорт біля Херсона, і Гостомельську, бо Гостомель став містом-героєм, де відбувалися події із захисту аеропорта. Є логіка присвоєння таких найменувань, бо вони пов’язані з авіаційною тематикою, співзвучні і відображають події російсько-української війни», – зазначив Андрій Гречило. 

Про те, за яким принципом перейменовують вулиці у Львові та як це відбувалося колись, також про системні вади під час присвоєння нових топомінів та про те, що зміниться для самих мешканців після затвердження нових назв їхніх вулиць, читайте у матеріалі.



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!