У Львові на Марсовому полі демонтовують радянську зірку

2115 0
Після демонтажу зірку із Марсового поля перевезуть у Музей Терору.
Фото: Скрін із відео

Фото: Скрін із відео

Сьогодні, 25 жовтня, на військовому меморіалі «Марсове поле», що на вул. Мечникова, почали демонтовувати радянську окупаційну символіку – радянську зірку із серпом та молотом. Про це йдеться на Фейсбук-сторінці руху «Суспільство майбутнього».

Читайте також: У Львові незабаром демонтують радянський орден із Марсового поля

За словами головного ініціатора, який писав звернення до міської ради щодо демонтажу старої радянської символіки Володимира Лисака, він радий, що нарешті цей символ тоталітаризму буде прибраний.

Також він висловив надію та сподівання, що скоро демонтують й зірки на вул. Пасічній.

Читайте також: Так триває історія. Як демонтаж монументу слави у Львові змінює сенси територій

Після повного демонтажу зірку із Марсового поля перевезуть у Музей Терору.

Нагадаємо, про демонтаж радянського ордена «Вітчизняна війна» із Марсового поля, що поблизу Личаківського кладовища, говорили ще напередодні. 8 жовтня, під час засідання виконавчого комітету Львівської міської ради, прийняли рішення, що оголосять архітектурний конкурс, аби визначити, як надалі розвиватиметься ця територія.

Рішення про демонтаж ордену прийняли цього року у липні. Тоді МЗС Росії надіслало ноту протесту з цього приводу. 

Додамо, що Марсове поле – це радянський військовий меморіал, що розташований на вулиці Мечнікова у Львові. Раніше тут був військовий цвинтар вояків австрійської армії та союзників, які загинули у Першій світовій війні. До 1927 року на полі було майже п’ять тисяч окремих могил. У 196-1947 роках тіла ексгумували, а на цьому місці облаштували кладовище для солдатів СРСР. У 70-х роках минулого століття на Марсовому полі створили меморіал та перепоховали жертв радянського терору з Замарстинівської в’язниці.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!