У Львові на ралі змагалися ретро-автомобілі. Фоторепортаж

4707 0
Перегони Leopolis Grand Prix пройшли вулицями Вітовського, площею Франка, вулицями Стрийською та Героїв Майдану, де ралі проводилося з 1930 року.
Євгеній Кравс

Євгеній Кравс

Машини змагались у декількох категоріях: гоночні та спортивні автомобілі, виготовлені до 1946 року (клас А), неспортивні автомобілі, виготовлені до 1946 року (клас В), неспортивні автомобілі після 1946 року (клас С), гоночні та спортивні автомобілі виготовлені після 1946 року (клас D) та національний клас «Запорожець ЗАЗ 965» (клас Е). Про це повідомила прес-служба Львівської ОДА. 

Траса «Львівський трикутник» одна із двох збережених маршрутів історичного ралі у Європі. Траса була задумана 1927 році на два роки раніше, ніж у Монако, але перші змагання відбулися на рік пізніше у 1930 р.

Етап був частиною міжнародної серії Гран-прі, попередника Формули-1. Перші кільцеві перегони вулицями міста Львова стартували 8 вересня 1930 року, які через характерну форму траси (трикутник зі зрізаними кутами) отримали назву «Львівський трикутник». 

Читайте також: У Львові стартували перегони ретро-автомобілів: громадський транспорт курсує за зміненим маршрутом

Ця траса без змін збереглася до сьогодні. Характерною її особливістю, у порівнянні з тогочасними європейськими (напр. Монте-Карло у Гран-прі Монако), була наявність на значній частині траси трамвайної колії. Уже в червні 1931 року кільцеві перегони у Львові набули міжнародного статусу. А з 1932 року отримали назву і статус «Гран-прі Львова».

У Гран-прі Львова стартували зірки тогочасного автомобільного спорту з понад десяти країн Європи: Німеччини, Франції, Італії, Австрії, Чехії, Норвегії. Громадська організація авто-фан-клуб «ЗАЗ-Козак» з 2011 року взялася за відновлення історичної події. Цього року відзначається 85-а річницю з першого року проведення змагань з офіційним престижним статусом "Гран Прі" (1932 рік). 

У цьогорічному ретро-змаганні переможця у кожному класі визначали не за першістю у подоланні траси, а за вміння проїхати її за певний час. За 4 кола, відведені учасникам, вони мали наблизити свій результат до «ідеального» часу – 310 секунд за коло.

 

Фото: Євгеній Кравс


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!