У Львові на смітник викинули 100 вітражів, а натомість поставили пластикові вікна. Фото

13648 0
Розписи не мають історичної цінності, але мають мистецьку та піддаються реставрації.
Фото: Марія Шумська-Барвінок

Фото: Марія Шумська-Барвінок

У Львові в будівлі на вул. Митрополита Андрея, 10 демонтували 99 фрагментів вітражу. Ідеться про приблизно 50-70 квадратних метрів суцільного розпису, повідомляє на своїй фейсбук-сторінці львів’янка Марія Шумська-Барвінок, за словами якої, вітражі винесли на смітник, їх нібито «списали».

Читайте також: Що має побачити кожен львів'янин. Будівля Торгово-промислової палати

Керівниця управління охорони історичного середовища ЛМР Лілія Онищенко розповіла у коментарі Tvoemisto.tv, що будівля перебуває на балансі області – у ній розташовані управління праці та соцзахисту населення ЛОДА, а також управління пенсійного фонду та ще одна обласна структура.

«Вони всі вітражі замінили на пластикові вікна, а демонтовані розписи кинули просто неба. Працівники подзвонили до реставраторів, щоб ті забрали вітражі, але коли реставратори прийшли, було складно щось забрати, бо більшість понищили і покрали. Вітражі мають металеві спайки, очевидно, їх здали на брухт. Але те, що вціліло – це близько 30%, реставратори забрали. Тепер, коли про ситуацію дізнались і написали у соцмережах, їм погрожують і кажуть, щоб повернули назад, звинувачують у крадіжці тих вітражів», – розповідає Лілія Онищенко.

За її словами, вітражі, імовірно, встановили у 70-х роках, коли зводили будинок. Історичної цінності розписи не мають, але мають мистецьку і їх встановлювали, вочевидь, за авторським проєктом. Нині ж, додає Лілія Онищенко, автора встановлюють.

«Це одні з найбільших вітражів у Львові. Там було 99 фрагментів – по 11 фрагментів у 9 рядів. Це велика праця, це декоративно-прикладне мистецтво. Так, вони не є вітражами з пам’ятки архітектури, вони радянського періоду, але без якогось ідеологічного навантаження», – каже Лілія Онищенко.

Читайте також: Як у Домініканському соборі реставрують вітражі. Фото

Вона зазначає, що вітражі можна було відреставрувати, якщо вікна пропускали холод.

«Або для захисту можна було поставити додаткове пластикове вікно, відступивши 10 см від вітражів і залишити їх», – додає Лілія Онищенко.

Оскільки будинок не є пам’яткою, то міське управління охорони історичного середовища не може нічого вдіяти. Утім, каже Лілія Онищенко, те, що залишилось від вітражів, управління забере, щоб зберегти.

Tvoemisto.tv також звернулось за коментарем в ЛОДА, але протягом дня відповіді не отримало.

Додамо, торік у Львові знищили мозаїку магазину «Океан», а також мозаїку на території заводу «Кінескоп», а у церкві в Славському на Львівщині розписи Модеста Сосенка замостили російською плиткою.

Фото Марії Шумської-Барвінок


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!