До кінця року у дитячому центрі у Львові може запрацювати відділення трансплантації кісткового мозку

1878 0
На відкриття відділення, добудови трансплантаційних боксів та придбання обладнання з обласного бюджету виділять 23 млн грн.
Фото: Національний рух "За трансплантацію"

Фото: Національний рух "За трансплантацію"

До кінця року у Західноукраїнському спеціалізованому дитячому медичному центрі, що на вул. Дністерській, 27 планують відкрити відділення трансплантації кісткового мозку. Там уже завершують добудовувати трансплантаційні бокси та почали закупляти необхідне обладання. Про це Тvoemisto.tv розповів дитячий онколог лікарні Роман Кізима.

Читайте також: Почути і перемогти. Як у львівській лікарні діти долають рак

Наразі, за словами Романа Кізими, усі фінансові витрати на себе взяли італійські партнери – Fondazione Rosa Pristina, Soleterre Onlus, а також український Благодійний фонд «Запорука». Проте, цього тижня, 13 квітня, на сесії Львівської обласної ради прийняли рішення, що з обласного бюджету на відкриття та дооблаштування відділення трансплантації кісткового мозку з придбанням спеціального обладнання виділять 23 млн грн.

Проєкт наразі є найбільш коштовним серед об'єктів галузі охорони здоров’я затвердженої Програми соціально-економічного та культурного розвитку Львівської області на 2021-2023 роки Львівської обласної ради.

«Проєкт з відкриття відділення трансплантації кітскового мозку у нашій лікарні уже триває певний час. Його спонсорами, які виділили чималий бюджет на це, є італійці та фонд «Запорука». А тепер нас підтримала ще й держава. Ми своїми діями, так би мовити, спровокували і дали натхнення обласній раді підтримати наш проєкт і виділити фінансування на другий етап», – каже Роман Кізима.

Читайте також: У Львові затвердили програму підтримки дітей з рідкісними хворобами

За словами онколога, віділення трансплантації кісткового мозку буде розміщене на 6-му поверсі дитячої лікарні. Зараз тут уже тривають ремонтні роботи, зокрема, дозавершують робити трансплантаційні бокси, які будуть ключовими у відділенні.

«За кошти, виділені з обласного бюджету, зможемо зробити «чисті» маніпуляційні, допоміжну вентиляційну систему, шлюзи між відділеннями – онкологічним, реанімацією, операційними, – адже у це відділення не можна буде просто так заходити і виходити, лише через шлюз, що знезаражує. Крім того, кошти спрямуємо на закупівлю обладнання – апарати для наркозу, ультразвуку, рентгену, які ми не змогли придбати до цього часу за позабюджетні кошти», – каже Роман Кізима.

Читайте також: Шанс на одужання. Відтепер діти з онконедугами у Львові отримуватимуть ліки нового покоління

За його словами, це відділення буде інтегроване в лікарню.

«Це не буде закрите відділення, де закріплять конкретних лікарів і все. Це буде частина великої онкологічної служби, команда, яка вже працює з онкологічними пацієнтами і буде трансформуватися в трансплантаційну команду», – пояснює співрозмовник.

Щоб відділення запрацювало, готують і шукають й спеціалістів, які тут працюватимуть. Зокрема, львівські лікарі та медсестри навчаються азів у фахівців київського ОХМАТДИТу та італійських лікарень.

Коли саме запрацює відділдення трансплантації кісткового мозку у львівській дитячій лікарні точно не відомо, проте за словами онколога Романа Кізими, відкриття планується вже цього року.

«Відділення не може зразу відкритися під ключ, а розгортатимемо етапами. Перший етап плануємо відкрити вже цього року», – каже Роман Кізима.

Нагадаємо, масштабний проєкт зі створення підрозділу трансплантації кісткового мозку Західноукраїнський спеціалізований дитячий медичний центр розпочали більше року тому.

Ольга Шведа


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!