Що буде зі старовинною аптекою на Дорошенка у Львові? Фото

6236 2
Згідно із договором про приватизацію шляхом аукціону приміщення у Львові на вулиці Дорошенка, 36 повинні використовувати лише як аптеку. Якщо власники не дотримаються цього пункту, міська рада через суд домагатиметься розірвання договору.
фото: Дарини Романець

фото: Дарини Романець

Як інформують у прес-службі міськради, приміщення на вулиці Дорошенка,36 було приватизовано у 2015році. Начальник управління комунальної власності ЛМР Інна Свистун зазначила, ще рано оцінити цільове призначення приміщення – поки немає можливості. Однак згідно із договором приміщення має використовуватися винятково для аптеки.

«Цільове призначення приміщень, як правило, встановлюється надзвичайно рідко. З кінця 2013 року це у нас перший випадок, коли при приватизації шляхом аукціону було встановлено особливою умовою дотримання цільового призначення об’єкта», – заявила Свистун пише zik.ua

Нагадаємо, нещодавно у мережі поширювали інформацію про те, що антикварні меблі із аптеки на вулиці Дорошенка, 36, виставили на продаж. Це викликало активне обговорення серед львів’ян. Проте, чиновниця спростувала цю інформацію.

«Інформація у ЗМІ про те, що там продають антикварні меблі, не відповідала дійсності. Продавали речі не з цього приміщення. Ми виїжджали на обстеження, бачили меблі. Вони стоять на складі запаковані у плівку», – повідомила Свистун. Вона додала, у разі, якщо покупець не дотримуватиметься угоди, то міська влада вживатиме усіх передбачених законодавством дій стосовно розірвання договору. Це відбуватиметься через суд.

На фото раритетні меблі аптеки на вулиці Дорошенка, 36 (city-adm.lviv.ua)

Нагадаємо, приміщення аптеки на вул. Дорошенка, 36 площею 136, 3 м кв виставили на аукціон у лютому минулого року. Його купили за понад 10 млн грн. Зараз у приміщенні проводять ремонтні роботи і на місці. За інформацією Центру міської історії, на фасаді будинку в давні часи розміщувалися унікальні вітражі, нині ж будівля виглядає так:

Приміщення птеки «Під Фемідою», вулиця Дорошенка, 36

Довідка. У 1901 р. Фредерік Девехе заснував аптеку «Під Фемідою», емблемою якої була Феміда, богиня справедливості і правосуддя. Така символіка і назва аптеки пояснювалася тим, що на другому поверсі будинку розміщувалася приймальня адвоката.

Фото Центру міської історії

Фредерік Девехе був організатором професійного руху фармацевтів. Він розпочинав аптечну практику в аптеці Антонія Склепінського (аптека «Під Чорним орлом») у Львові. У 1900 р. був обраний головою аптекарського товариства у Львові. Фредерік Девехе провадив аптеку до 1935 р.

Сама аптека «Під Фемідою» була невеличкою, дуже скромно обладнаною, але приваблювала людей тим, що ліки в ній відпускалися тільки за цінами, що відповідали існуючим тарифам, а інколи й безкоштовно – для незаможних. Учням приділялося багато уваги. До них ставилися доброзичливо, передавали їм свої знання. Після смерті власника у 1935 р. аптеку успадкувала його донька Яніна Девехе. За радянських часів це була аптека № 33. 

Опублікувала Наталія Середюк

Фото – Дарії Романець

 


Читайте також:
12 Березня, 2016 12:19
Павло На вікнах будинку був розміщений номер щодо оренди цього приміщення. Призначення зазначалось як вільне і ремонт під орендаря... Здається мені що новий ресторан скоро відкриється...
12 Березня, 2016 11:42
Ігор Пані Інно, в свій час було проінформовано громадкість Львова про меблі з аптеки по вулиці Коперніка, які ніби то знаходяться на реставрації. Чи не настав час повернути їх на місце і відкрити аптеку з віковою історією?
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!