У Львові хочуть запровадити рекомендації для будівництва якісного житла

2085 0
Також у місті створять рекомендації для облаштування дитмайданчиків.

У Львові напрацювали рекомендації для забудовників, вони стосуються якісного будівництва житлових будинків. Ще напрацьовують стандарти облаштування дитячих майданчиків та вулиць. Про це у коментарі Тvoemisto.tv повідомив головний архітектор Львова Антон Коломєйцев.

Читайте також: Львівський Шанхай. Репортаж з мікрорайону під голоском, який забудовують «вікно у вікно»

Стандарти для якісного будівництва житла представили на засіданні виконавчого комітету Львівської міської ради, утім їх не затвердили, а вирішили ще обговорити і допрацювати.

«У роботі з різними районами, зокрема і у районі Під Голоском ми зрозуміли, що крім питань соціальної інфраструктури є ще чимало моментів, бо деякі забудовники досі працюють за взірцями 70-тих років. Тому ми пропонуємо такий формат, який робить забудову гуманною, зручною не лише для мешканців, які купують квартиру в комплексі, а й для навколишніх», – каже Антон Коломєйцев.

Він додає, що місто не має можливості зобов’язати забудовника виконувати ці рекомендації, але певен, що забудовникам буде вигідно до них дослухатись.

«Йдеться про речі, які не прописані у ДБНах – безпека, відсутність двору, будинок створює затінення, такі речі створюють незручності. Якщо порахувати інвестиційну привабливість, то забудовник може отримати таку ж кількість квадратних метрів,, але якість того середовища буде в рази вища. Тому такі стандарти доречні, їх застосовують в Європі», – каже головний архітектор Львова.

Він додає, що це також дороговказ для тих, хто хоче придбати квартиру. Бо часто покупці зважають хіба на квадратні метри, а лише згодом з’ясовують, чи достатньо паркомісць біля будинку, чи є зона де можна відпочити.

Читайте також: Як у Львові перепланують район Під Голоском

У переліку є десять пунктів:  

  • Якісна просторова структура. Забезпечення якісного простору житлового подвір’я. Подвір’я повинне бути закритим для проїзду та паркування. (проїзд передбачати лише для спецтранспорту при виникненні надзвичайної ситуації). Подвір’я чітко повинно відмежовуватись від вулиці об’ємами житлових будівель. Уникати перетинів пішохідних та автомобільних шляхів.
  • Гуманна висотність та багатофункційність. Висотність основної маси багатоквартирної житлової забудови рекомендується приймати на рівні до 6-8 поверхів. Житлові об’єкти вищої поверховості можуть розглядатись виключно як окремі просторові акценти. Необхідно передбачати наявність громадських функцій.
  • Запобігання просторовому переущільненню. Відстань між будівлями з боку житлового подвір’я або вулиці не повинна бути меншою за їх висоту.
  • Обов’язкова соціальна інфраструктура для дітей. При площі квартир більше 3 тисяч квадратних метрів необхідно передбачати приміщення короткотермінового перебування дітей. При площі квартир більше 10 тисяч квадратних метрів необхідно передбачати дошкільний навчальний заклад. При площі квартир більше 45 тисяч квадратних метрів необхідно передбачати будівництво школи. Шкільні заклади слід передбачати і при меншій площі.
  • Естетично довершені фасади. Для забезпечення естетичного вигляду фасадів передбачати кошики для кондиціонерів, а також місце для розміщення вивісок комерційних приміщень. Конструктивне вирішення фасадів повинне передбачати його довговічність та практичність при експлуатації. Забороняється використання діодних стрічок для художньої підсвітки фасадів у нічний час.
  • Екологічність та адаптація до змін клімату. Враховувати екологічні аспекти та адаптацію до змін клімату, зокрема влаштовувати висадку сукулентів та інших рослин на даху, передбачати дощову каналізацію, а також резервуари для накопичення дощової води. Влаштовувати мінімальне замощення та максимальне озеленення ділянки. Передбачати максимальне збереження існуючих зелених насаджень. Передбачати висадку дерев на території подвір’я та зі сторони вулиці.
  • Покращене паркування та безпека. Кількість паркомісць у підземному паркінгу рекомендується приймати рівною кількості квартир. Паркінги та інші підземні приміщення рекомендується адаптувати для укриття населення у разі виникнення надзвичайних ситуацій. Передбачати встановлення електрозарядних станцій. Обов’язково передбачати наявність парковок для велосипедів та засобів легкої мобільності з відповідними зарядними станціями для електродвигунів.
  • Комфортні входи та безбар’єрність. Головний вхід до будинку рекомендується розміщувати зі сторони вулиці, при цьому обов’язково влаштовуючи другий вихід у подвір’я. Вхідні двері до під’їзду рекомендується робити з елементами великого засклення, а вхід розміщувати на відмітці тротуару та двору (без додаткових сходів та пандусів).
  • Підземні контейнери для твердих побутових відходів. Передбачати влаштування підземних контейнерів збору твердих побутових відходів.
  • Впровадження мистецьких елементів. Передбачати встановлення мистецьких елементів та творів мистецтва як складової архітектурного вирішення або як окремих об’єктів у межах благоустрою.

Вікторія Савіцька


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!