Політична реклама

У Львові назвали три основні критерії люстрації

2130 0
Розчарування від люстрації, яка не вдасться, може завдати суспільству дуже багато шкоди. Про це у студії tvoemisto.tv 15 квітня розповіла відомий український юрист Валентина Теличенко.

За її словами, наразі у Верховній Раді зареєстровано 6-7 законопроектів про люстрацію.

Найрадикальнішим є проект ВО «Свобода», який передбачає створення люстраційної вертикалі тих, хто матиме повноваження вирішувати, хто із колишніх чиновників мусить бути люстрованим.

Крім цього законопроекту, як зазначила Валентина Теличенко, є дуже багато подібних між собою. Вони передбачають кілька ключових критерій люстрації.

Відтак, першим критерієм люстрації є тимчасове позбавлення права займати посади на державній службі тих осіб, які були значущими комуністичними діячами радянського часу.

Другий критерій, за словами юриста, це - очищення від корупціонерів. У законопроектах зазначено, що всі, хто займав державні посади у проміжок часу від лютого 2010 до лютого 2014 року, втрачають право займати державні посади на певний проміжок часу, переважно, на 10 років.

Однак, на думку Валентини Теличенко, починати рахувати цей проміжок варто з 2000 року, щоб позбавитися від корупціонерів, які не п’ять років працюють на державних посадах, а суттєво довше.

Третім критерієм люстрації експерт назвала люстрацію суддів, які приймали рішення у зв’язку з подіями на Майдані.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!