У Львові назвали найкращі книги Форуму видавців 2020. Хто переміг

5279 0
Цього року журі присудило нагороди у 17 номінаціях.
Ілюстративне фото з відкритих джерел

Ілюстративне фото з відкритих джерел

Сьогодні, 17 вересня, відбулася урочиста церемонія нагородження найкращої книги Book Forum, а також представили переможців в інших номінаціях.

Читайте також: Люди Твого міста: Мар'яна Савка

Цього року за нагороди змагалося 400 книжок із 72 видавництв. Так, журі присудило нагороди у 17 номінаціях, а також дали спеціальні відзнаки учасникам.

Переможці в номінаціях:

Гран-прі – «Українська абетка», Нарбут Георгій, видавець Олександр Савчук;

Класична українська література – «Апокриф», Леся Українка, Оксана Забужко, Блаженніший Святослав Шевчук, «Комора»;

Сучасна українська проза – «Я, Ніна», Яніна Соколова Ольга Купріян, #Книголав;

Сучасна українська поезія – «Тюремна пісня», Олена Герасим’юк, «Люта справа»;

Класична іноземна література в українському перекладі – Сапфо, Миртіда, Телесілла та інші. «Перші поетеси: Кодекс давньогрецької жіночої поезії», видавництво «Астролябія», Львів;

Сучасна іноземна література в українському перекладі – «Терор», Ден Сіммонс, «Видавництво Жупанського»;

Література для дітей від 0 до 5 – Привид, який не міг заснути, Наталія Малетич, «ВСЛ»;

Література для дітей від 6 до 8 – «Зайчик-нестрибайчик та його смілива мама», Оксана Драчковська, «Чорні вівці»;

Література для дітей від 9 до 12 – «Казки баби Гавришихи», Олег Гавріш, «Час майстрів»;

Література для підлітків і YA – «Реактори не вибухають. Коротка історія Чорнобильської катастрофи», Катерина Міхаліцина, Станіслав Дворницький, видавництво «Портал»;

Non-fiction – Антологія української кінокритики 1920-х. Томи 1/3. Кіно / Експеримент, «Національний центр Олександра Довженка»;

Біографія – Лицарі голодного Ренесансу, Дмитро Горбачов «Дух і літера»;

Історія – «Забуті покидьки східного фронту», Сергій Плохій, «Клуб сімейного дозвілля»;

Війна на Донбасі, анексія Криму, переселенці – «Хроніка одного голодування», Олег Сенцов, «Old Lion Publishing House»;

Візуальна книга – ВУФКУ. Lost&Found, Національний Центр Олександра Довженка;

Комікси та графічні романи – «Колоніст. Бути людиною», Ярко Філевич, «UaComix»;

Наукова література – «Український переклад і перекладачі: між літературою і націєтворенням», Максим Стріха, «Дух і літера»;

Відзнака малого журі: «На щиті. Спогади родин загиблих воїнів. Іловайськ», Ірина Вовк, «Фоліо»;

Місто (спецвідзнака, яка надається містом, де відбувається засідання Малого журі, Львів): «Українки в ГУЛАГу: вижити значить перемогти», Оксана Кісь, «Інститут народознавства НАН України»;

Найгарніше видання: Езоп в переказі Олександра Виженка, «Час майстрів»;

Відзнака голови Малого журі: «Літературно-джазові імпровізації: інтермедіальні студії», за редакцією Світлани Маценки, «Срібне слово»;

Візнака голови Великого журі: «Параска Плитка-Горицвіт. Подолання гравітації», Катерина Бучацька, Інга Леві, Катерина Радченко, Наталія Шевченко, «Мистецький арсенал».

Додамо, у номінації професійна література, за словами журі, не знайшлося видання, яке б відповідало високо культурним вимогам.

Спеціальна відзнака Малого журі Харкова — за порушення важливої теми, яка дає ключі до розуміння сучасної України. Роман Кабачій. «Вигнані на степи. Депортація українців із Польщі на Південь України в 1944-1946 роках» (видавництво «Люта справа», Київ)

Спеціальна відзнака за найкрасивіше видання (Харків) — за естетичну досконалість у репрезентації історії фотографії. Джефрі Бетчен. «Вогонь бажання: зародження фотографії» / Джон Тегг. «Тягар репрезентації: есеї про множинність фотографії та історії» (видавництво «Родовід», Київ)

Персональна відзнака голови Малого журі у Харкові Ростислава Мельникова — за вишукане осучаснення класичних творів. Григорій Сковорода. «Байки» (видавництво «Vivat», Харків)

Спеціальна відзнака «Місто» (Київ) — за історію неординарного життя та постання твердих цінностей, де рідні ландшафти важать надзвичайно. Еліонор Баркетт. «Голда» (видавництво «Vivat», Харків)

Спеціальна відзнака Малого журі (Київ) — за мистецький підхід до теми травматичного досвіду народу, актуальний візуальний наратив і сучасне видавниче втілення. Андрій Достлєв, Лія Достлєва. «Мені досі соромно викидати їжу. Бабуся розповідала мені про Голодомор» («Родовід», Київ)

Спеціальна відзнака за найкрасивіше видання (Київ) — за майстерну стилізацію києворуської книги і тяглість естетичних традицій. «Апокриф» Лесі Українки / «Чотири розмови про Лесю Українку» Блаженнішого Святослава Шевчука та Оксани Забужко (видавництво «Комора», Київ)

Персональна відзнака голови Малого журі у Києві Ярини Цимбал — за масштабне представлення історії ХХ століття крізь призму особистого досвіду. Іван Лисяк-Рудницький. «Щоденники» (видавництво Дух і Літера», Київ)

Персональна відзнака директорки ГО «Форум видавців» Катерини Шевченко — за строкату й цілісну водночас панораму жіночих голосів літературного Всесвіту. Ганна Улюра. «Ніч на Венері: 113 письменниць, які сяють у темряві» (видавництво «ArtHuss», Київ)

Персональна відзнака координаторки премії «BookForum Best Book Award-2020» Софії Коваль — за високі зразки сучасної літературної казки у майстерних перекладах та лаконічно художньому оформленні. Павічевич Міла «Дівчина з льоду й інші казки» («Навчальна книга — Богдан», Тернопіль)

Персональна відзнака секретарки премії «BookForum Best Book Award-2020» Анастасії Ковалишин — за вірші, що можуть стати рятівними колами, на яких реально догребти до великої землі. Сергій Жадан. «Список кораблів» (видавництво «Meridian Czernowitz», Чернівці)



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!