У Львові назвали пріоритетні напрямки співпраці між Україною та Польщею

2312 0
Сьогодні, 20 липня, у Львові відбувся Польсько-український стратегічний форум. Під час заходу представники Польщі та України обговорили можливості співпраці в галузі політики безпеки у рамках експертних дебатів «Геополітика, безпека, співпраця: після саміту НАТО».
фото: bbc.com

фото: bbc.com

Під час дебатів експерти наголошували на трьох основних позиціях розвитку співпраці у галузі безпеки: військовій, енергетичній та інформаційній.

На думку Валерія Рябих, міжнародного військового експерта і директора з розвитку інформаційно-консалтингової компанії «Defence Express», Україна та Польща мають зосередити увагу на модернізації пострадянського озброєння, а також почати розбудовувати співробітництво у таких сферах як: авіація, космос, сухопутні бойові системи та кораблебудування. За його словами, лише обмінявшись досвідом та об’єднавши зусилля, країни зможуть досягти успіхів у цих сферах.

Читайте також: На українсько-польському кордоні буде окрема смуга руху для автомобілів

Утім, як зазначив Каміль Мазурек, представник польського Фонду Казиміра Пуласкі, для цього Україні необхідно більш активно проявляти себе на міжнародній арені у якості розробника якісної техніки.

У питаннях енергетичної безпеки, експерти вирішили шукати більше точок дотику між двома країнами. На їх думку, тільки спільні інтереси та цінності можуть допомогти дійти консенсусу у цій сфері.

У свою чергу, як зазначив заступник директора Центру дослідження армії, роззброєння та конверсії Михайло Самусь, війна між Україною та Росією якраз може стати тією сферою, яка допоможе віднайти спільне в інтересах України та Польщі. У підсумку експерт запропонував створити три робочі групи:

1. Із вивчення досвіду російсько-українського конфлікту з точки зору військової ситуації;

2. Із вивчення досвіду гібридної війни;

3. Група конкретної протидії в інформаційній агресії з боку РФ.

Наприкінці дебатів представники країн обіцяли обмінятися порадами щодо подальшого налагодження співпраці двох держав.

Організатором Польсько-українського стратегічного форуму виступив Фонд «Центр досліджень Польща-Україна».

Нагадаємо, до 2 серпня Республіка Польща призупинила малий прикордонний рух з Україною.

Підготувала Ганна Беловольченко


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!