У Львові назвали успішні соціальні підприємства

6486 0
Сьогодні, 18 травня, у Львові за сприяння проекту «RESPOND» відбулася зустріч у форматі «діловий сніданок». На захід приїхали представники соціальних підприємств із п’яти областей України, зокрема із Кривого Рогу, Миколаєва та Черкас. У рамках сніданку презентували дослідження стану соціального підприємництва в Україні.
фото: linkedin.com

фото: linkedin.com

Як зазначили організатори, зустріч у Львові стала першою із серії подібних. Протягом близько року такі заходи проводитимуть у різних містах України із метою підвищення обізнаності з останніми глобальними трендами розвитку четвертого сектору та презентації ініціативи проекту «RESPOND» із зміцнення соціального підприємництва..

На діловому сніданку із короткими тезами і презентацією  на тему «Посилення соціального впливу. Ініціатива Pact/RESPOND із розвитку соціального підприємництва» доповідали Наталя Теленкова (голова комітету корпоративної відповідальності «EY») та Олена Герасимова (представник проекту «RESPOND»).

Про бізнес освіту та нові можливості для соціальних підприємців розповідала Ярина Бойчук із Львівської бізнес школи УКУ. Розширені тези на цю тему згодом можна буде прочитати на Tvoemisto.tv.

Також «Огляд четвертого сектору – глобальні тенденції та напрямки розвитку» зробив Крістіан Лок, доктор медичних наук та віце-президент організації «Пакт Інк.». «Ідея соціального підприємництва для мене є дуже близькою, адже я довгий час працював лікарем і бачив багато усього. Також я спробував себе і у великому бізнесі, і у малому. Це дало мені розуміння того, як працювати в обидвох сферах. Також я неодноразово спостерігав, як у часи кризи усі, у тому числі й особи дотичні до бізнесу, починають ставити питання до системи й по-іншому дивитися на соціальне підприємництво», – зазначив у своєму виступі Крістіан Лок.

На завершення ділового сніданку голова школи соціальної роботи Національного університету «Києво-Могилянська академія» Наталія Гусак розповіла про попередні результати дослідження «Успішні практики діяльності соціальних підприємств в Україні». Наразі дослідили лише якісні показники, а над кількісними ще триває робота. За основу дослідники взяли каталог зареєстрованих соціальних підприємств (близько 700) і поставили мету скласти перелік підприємств, які справді працюють. Як розповіла Наталія Гусак, для того, аби виокремити питомо українські критерії, за якими можна виділи успішне соціальне підприємство, долідники опитали експертів.

Загалом вони зійшлися на думці, що успішне соціальне підприємство повинне:

1. Мати чітко сформовану соціальну мету;

2. Бури прибутковим (чи, принаймні, самоокупним);

3. Мати публічну звітність.

На цьому етапі дослідники вже назвали 10 успішних соціальних підприємств у всій Україні, 2 із яких засновані у Львові. Це соціальна пекарня «Горіховий дім» та «Туристсько-спортивний клуб «Манівці». Детальніше про результати дослідження можна буде незабаром почитати на Tvoemisto.tv.

Після ділового сніданку присутні продовжили обговорення у рамках «Зустрічі спільноти практиків», яка продовжиться і завтра, 19 травня.

Довідка. П’ятирічний проект «USAID RESPOND» спрямований на підтримку сталих національних програм зменшення темпів розповсюдження ВІЛ-інфекції серед представників груп найвищого ризику в Україні та їхніх сексуальних партнерів.

Проект впроваджується міжнародною організацією «Пакт Інк.» у партнерстві з «FHI 360» за фінансової підтримки Надзвичайного плану Президента США з надання допомоги у боротьбі зі СНІДом (PEPFAR).

Українські партнери проекту: ДУ «Український центр контролю за соціально небезпечними хворобами МОЗ України», ВБО «Всеукраїнська мережа людей, що живуть з ВІЛ/СНІД» та МБФ «Міжнародний Альянс з ВІЛ/СНІД в Україні». Партнерами проекту на регіональному та місцевому рівнях є НУО, заклади охорони здоров’я та надавачі соціальних послуг.

Підготувала Наталія Середюк

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!