У Львові не знають, що робити із безхатченками та ромами

4427 1
Про те, хто повинен опікуватися жебраками у Львові, які заходи проводяться, щоб зменшити їх кількість у місті та наскільки дана проблема є критичною обговорили у рамках дискусії, організованою Tvoemisto.tv на тему «Безпека у місті. Як змінила Львів нова поліція», що відбулась у п’ятницю, 10 червня.
фото: ukr.media

фото: ukr.media

Голова виконкому ГО «Варта 1» Ігор Зінкевич зазначає, що люди у стані алкогольного сп’яніння та безхатченки заважають мешканцям Львова. Нині повинна бути чітко опрацьована процедура щодо врегулювання даної ситуації.

«Згідно із законом, ми можемо затримати особу в стані алкогольного сп’яніння на три години. Після завершення цього часу, таку людину відпускають з райвідділу. Громадськість ж вважає, що ми не відслідковуємо таких ситуацій. Але, насправді, така людина просто виходить з відділку і продовжує споживати алкоголь. Тобто ситуація постійно повторюється», - пояснює Ігор Зінкевич.

За словами директора ЛКП «Муніципальна дружина», у Львові є відділ, який безпосередньо виявляє безхатченків, людей в стані алкогольного сп’яніння та передає їх у відповідні центри. Цим займається відділ благоустрою, який сьогодні налічує 25 осіб.

«Щодо безхатченків, на сьогодні у Львові працює єдиний центр для таких осіб. Безхатченки потрапляють до нього, якщо перебувають у  тверезому стані та є  перевірені на наявність туберкульозу. Такий центр працює на вул. Кирилівська і на даний момент є переповненим.  Тобто, якщо ми виявляємо таких людей, то уже не можемо передати у цей центр. Зараз це питання вирішують у міській раді», - стверджує директор.

Також Юрій Діль пояснює: коли безхатченків знаходять п’яними, то такий центр уже не буде їх приймати. Для врегулювання ситуації викликають Муніципальну дружину. Якщо така людина порушує громадський порядок, також викликають Патрульну поліцію. Згодом – і швидку медичну допомогу. Таким чином, з такою людиною працюють три служби. Згодом її відвозять на Кульпарківську, де її миють, перевіряють, дають можливість протверезіти і далі випускають на вулицю.

Юрій Діль запевняє, що проблеми у місті є:

«Щоденно «Муніципальна дружина» патрулює з 7 ранку до 22 вечора. У центрі міста ми задіюємо 25 осіб. На сьогодні ми маємо  меншу кількість безхатченків у центрі. Але водночас у різних куточках Львова з'являються великі групи як ромів, так і безхатченків. Тож проблема ще є.»

Наголошує директор ЛКП «Муніципальна дружина» і на проблемі ромів у Львові, адже щодня на гарячу лінію «102» приходять десятки повідомлень з скаргами на них.

«Неодноразово ми зустрічалися з громадськими організаціями та ромами, які прописані, як етнічна група у Львові. Вони стверджують, що це не їхні особи жебракують. Але повідомлення на «гарячу лінію» міста приходять десятками, якщо не сотнями протягом доби щодо ромів у різних точках міста, а особливо в центрі. Що робити з ромами – це питання до соціальної служби. На сьогодні ми їх просто виводимо з центру, переміщаємо у інші місця. Але це неправильно, адже має бути якась врегульована процедура», - стверджує Юрій Діль.

За словами Світлани Гірняк, командира 1-го батальйону патрульної поліції Львова, нині у Львові дуже бракує витверезників.

«Максимум, що ми можемо зробити – це привести людину до тями. Коли є критична ситуація, то викликаємо швидку. Якщо це не безхатько, то супроводжуємо додому», - пояснює Світлана Гірняк.

Довідка

Дискусійна платформа "Твоє місто Львів" створена Tvoemisto.tv за підтримки Європейського фонду за розвиток демократії  (European Endowment for Democracу). Більше про дискусійну платформу та попередні зустрічі можете переглянути за посиланням: http://tvoemisto.tv/debates/


Читайте також:
14 Червня, 2016 09:29
i Ввести громадські роботи як покарання. Дати коли протверезіє відро з вапном і пензлик і хай помалює бардюр. Чи віник і хай позамітає дві години. Тоді він не піде більше споживати.
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!