На вулиці Бандери почали облаштування транспортного хабу. Яким він буде

4095 0
У транспортному хабі передбачать паркування для велосипедів, прокат самокатів, місце для зарядки, навігацію тощо.
Фото: Твоє Місто

Фото: Твоє Місто

У Львові розпочали роботу з облаштування транспортного хабу на перехресті вулиць Степана Бандери та Чупринки, що навпроти Органного залу. Там планують створити громадський простір із озелененням. На час ремонту зупинки громадського транспорту поки переносити не планують. Про це Tvoemisto.tv стало відомо під час прямої трансляції з брифінгу щодо облаштування цього простору. 

Наразі на перехресті вулиць провели водопровід, замінили його мережі, підготували до облаштування системи ливневої каналізації зверху. Також провели демонтаж первинної підпірної стінки. Їх у проєкті є дві: перша – зовнішня, блокова, друга – монолітна. Незабаром їх демонтують.

У коментарі Tvoemisto.tv під час брифінгу керівник ЛКП «Львівавтодор» Микола Власюк сказав, що цього року також планують виконати роботи, що стосуються дорожнього покриття, заміни електромереж, підводки води та каналізації для питного фонтана. Згідно з визначеними технічними умовами, пройде заміна, реконструкція кабельних електричних мереж, заміна опори контактної мережі. Меблі та інші елементи планують встановити весною 2023 року.

«Ці роботи проводять у межах реконструкції вулиці Бандери, тому вартість робіт входить в проєкт реконструкції вулиці»– каже він.

Читайте також: Бруківка, асфальт, камінь і знову бруківка. Сім п'ятниць вулиці Бандери

Керівник «Львівавтодору» додає, що станом на сьогодні у цьому місці виявили захоронення, де знайшли кістки. Рятувальна археологічна служба вже взяла знайдені елементи на дослідження.

«З археологічною службою укладений договір для наступного супроводу роботи у межах проєкту. Облаштування продовжать після висновку археологів. До кінця року планують завершити роботу на ділянці», – каже він.

Керівниця відділу архітектурно-проєктних робіт ЛКП «Інститут просторового розвитку» та авторка проєкту Христина Чорноус каже, що головною ідеєю проєкту було створення комфортного простору, щоб пересідати з громадського транспорту на екологічно-індивідуальний або навпаки.

Це середовище має в собі дві зупинки – на Чупринки та на Бандери. Там передбачать станцію nextbike, паркування для індивідуальних велосипедів, прокат самокатів і зарядку для електровелосипедів та електросамокатів, місце для зарядки гаджетів.

Читайте також: У Львові показали, яким буде перший транспортний хаб на вулиці Бандери. Візуалізація. Оновлено

«Тут передбачено створення камерального простору за рахунок великих зупинок, які будуть з обох боків з в’юнкими рослинами, що буде створювати затишок. Також висадять дерева – груші Шантеклер та встановлять лавку-трибуну для більш неформального проведення часу», – пояснює авторка проєкту.

Спільно з ГО «Плато» тут облаштовують дощовий сад, а на стіні має бути підсвітка. У транспортному хабі планують встановити і навігацію, яка показуватиме станції прокату самокатів, велосипедів, інформаційний стенд про проєкт мобільного хабу з навігацію транспорту в місті. Крім цього, на площі встановлять питний фонтан, пристовбурові решітки з ґрунтовими світильниками для підсвітки дерев, велостійки із вмонтованими розетками для електровелосипедів, стійки для стоянки та зарядки самокатів.

Візуалізація транспортного хабу від GIZ

Додамо, що детальнішу візуалізацію транспортного хабу можна побачити тут. 

Нагадаємо, що вулицю Бандери відреконструювали за понад 200 мільйонів гривень і відкрили наприкінці 2021-го. Цього року тут завершують деякі додаткові, зокрема із облаштування пересадкового хабу. Так, роботи з демонтажу стінки та облаштування відкосу на цій ділянці виконуватиме підрядна організація «Онур». Як уточнювали у коментарі Tvoemisto.tv, роботи виконуватимуть у межах реконструкції вулиці Бандери, додаткових коштів на це не виділяли.

Проєкт реконструкції Бандери, «Вулиця для всіх», фінансували за кошти Федерального міністерства економічного співробітництва та розвитку (BMZ). Його обрали з-поміж трьох ідей під час багатьох етапів урбаністичних та громадських слухань. На слуханнях львів’яни вимагали залишити бруківку та розширити вулицю до чотирьох смуг замість пропонованих двох. За словами тоді чинного головного архітектора Львова Юліана Чаплінського, ширини наявної вулиці не вистачає, аби облаштувати там виділені смуги, а для розширення доведеться зрізати дерева. Тоді проєкт підкоригували і повернули бруківку.

Більше про те, як тепер виглядає вулиця, читайте тут.

Ірина Давосир

Фото і відео: Твоє місто

______________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.

 

Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!