У Львові обстежили не всі діючі укриття

1742 0
Мешканці часто використовують підвали, щоб перебути загрозу, однак місто не обстежувало всі такі укриття.
Фото: Іван Станіславський

Фото: Іван Станіславський

Часто замість у якості укриттів мешканцям доводиться використовувати звичайні підвали, де облаштовують місця, щоб принаймні перебути загрозу. Проте обстеження усіх таких укриттів у Львові не проводили. Про це у програмі Tvoemisto.tv «Тема тижня» повідомив речник ГУ ДСНС у Львівській області Віталій Туровцев.

Читайте також: Змінювати сигнал нових оповіщень про загрози на Львівщині не будуть

«Здебільшого це найпростіші укриття – підвали житлових будинків або комунальних об’єктів. Бо фундаментальні укриття передбачені лише для працюючого населення, яке, умовно кажучи, залишається в місті під час військових дій. Але, оскільки у нас війна охопила всю державу, то у якості укриттів доводиться використовувати підвали. У них мешканці чи ОСББ облаштовують місця, щоб принаймні перебути загрозу. Проте обстеження усіх діючих в місті укриттів не проводилось», – каже він.

Водночас Туровцев зазначає, що перевіряли усі освітні заклади та об’єкти, де можуть перебувати діти.

«Перш за все перевіряли, чи ці укриття можуть захистити принаймні від уламків, бо розуміємо, що вони не можуть бути повністю безпечними у випадку прямого попадання. Як укриття можуть слугувати підвальні, або, в крайніх випадках, напівпідвальні приміщення без вікон», – зазначає він.

Якщо вікна є, їх треба закласти мішками з піском або загородити бетонними блоками. В кожному укритті має бути запас води, медикаментів, харчів, засобів зв’язку, якими можна контактувати з батьками, аби повідомити, що їх діти в безпеці.

Стосовно того, чи були зауваження до таких укриттів, то Віталій Туровцев каже, що в деяких взагалі не було укриттів, спочатку розлядали можливість застосування правила «двох стін», але відмовились від цього. Потім знайшли альтернативну – укриття в сусідніх приміщеннях. 

Читайте також: У Львові власні укриття мають 84% шкіл

«Ми рекомедували, щоб відстань до них була 100-200 м, але ДБН дозволяють до 500 м.  Але для цього між власниками приміщень  і закладом освіти треба укласти договір або письмову угоду. Щоб відповідальні за евакуацію і діти знали, де ці укриття і як до них дійти».

Всі ці речі виправили, каже Туровцев, бо наявність укриттів була основною умовою початку навчального процесу. Бо якщо нема куди сховати дітей, то ані вчителі, ані батьки учнів не хочуть піддавати дітей ризику.

Софія Шавранська


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!