У Львові обирають запобіжний захід для Остапа Стахіва. У чому його підозрюють

2148 0
Його звинувачують у діях, спрямованих на повалення конституційного ладу або на захоплення державної влади, а також у діях на ослаблення держави, зокрема спрямовані на поширення епідемій.
Фото: Дар

Фото: Дар'я Кучер

Сьогодні, 18 листопада, Галицький районний суд, що на вулиці Чоловського, обирає запобіжний захід для антивакцинатора Остапа Стахіва. 

На попереднє засідання, 17 листопада, активіст не з’явився до суду, бо начебто перебував на лікуванні.

Під будівлею суду зібралися близько двох сотень людей, частина вийшла підтримати активіста і вважає, що справа сфабрикована, натомість частина людей підтримують обвинувачення, яке пред'явили Остапу Стахіву. Обидві сторони розділені ширенгою правоохоронців, щоб уникнути конфліктних ситуацій між обома сторонами.

Читайте також: Буде кінець світу, ми знаємо, як врятуватися. Хто і навіщо заперечує пандемію коронавірусу

16 литоспада СБУ провела обшуки у квартирі Остапа Стахіва на вул. Івана Франка, 60. Обшуки провели відповідно до статті 109 Кримінального кодексу України (Дії, спрямовані на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу або на захоплення державної влади). СБУ перевіряло його діяльність, зокрема через антивакцинальні заклики та настрої. Також зареєстроване провадження за статтею 113 ККУ (Йдеться про диверсію. Дії з метою ослаблення держави, зокрема спрямовані на поширення епідемій).

Цього ж дня Служба безпеки України повідомила, що заблокувала антиукраїнську мережу, яка під кураторством Росії розробляла плани захоплення влади. Під антивакцинальними гаслами намагалися дестабілізувати суспільно-політичну ситуацію в країні. 

Як повідомили у пресслужбі СБУ, зловмисники закликали до насильницької зміни конституційного ладу. За попередньою інформацією, їхні дії координували російські куратори.

Читайте також: Активакцинальний рух у регіонах України координували з Росії

Нагадаємо, що Тvoemisto.tv дослідило і спростувало основні тези, які транслює львівський Covid-дисидент Остап Стахів, а також з’ясувало, якими механізмами впливу користуються антивакцинатори та чому їм це може бути вигідно. Про це та більше читайте в матеріалі. Після цього депутат Львівської міськради від партії «Голос» Ігор Шолтис подав звернення щодо діяльності антивакцинатора Остапа Стахіва. 

Остап Стахів – активіст родом з містечка Ходорів, що у Стрийському районі на Львівщині. Він закінчив економічний факультет Львівського національного аграрного університету за спеціальністю «менеджмент організації».

За даними платформи Youcontrol, Остап Стахів є керівником ГО «Народне телебачення», ГО «Ідея-хаб» та ГО «Асоціація підприємців Львівщини». Працює у створеній разом з Олександром Шебеком компанії «Добра ідея», основним видом діяльності якої є консультування з питань комерційної діяльності. Громадську діяльність веде вже з десяток років, заснував організацію «Ідея Нації».

Під час суворого карантину Остап Стахів влаштовував провокації у лікарнях Львова, Чернівців, Івано-Франківська. Називаючи себе «вільним журналістом», у березні він увірвався до Іршавської районної лікарні, що на Закарпатті і стверджував, що хворих із коронавірусом йому знайти не вдалося. У вересні він почав видавати газету, яка називається так само як і рух Covid-дисидентів – «Права Людини». Наклад видання – сто тисяч примірників. Розповсюджують його безкоштовно, а видають начебто «за народні кошти».

Львівський Сovid-дисидент координує роботу спільноти через телеграм і Viber. Групи «Права Людини» створені по різних регіонах країни, у львівському чаті – понад дві тисячі людей. 

Остап Стахів назнімав більше, ніж півтисячі емоційних відео – власних монологів чи трансляцій з лікарень, центрів вакцинації, розмов з особами, яких він називає експертами, юристами чи медиками. Стахів, як і інші Сovid-дисиденти, переважно використовує конспірологічні теорії, ретранслює думки антивакцинаторів, езотериків, прихильників нетрадиційної медицини. 

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!