У Львові оголосили архітектурний конкурс на проєкт приватної школи на вулиці Під Голоском

1111 0
Мешканці ж хочуть бачити там державну, а не приватну школу, про що зібрали відповідні підписи.

У Львові оголосили архітектурний конкурс на найкращу проєктну пропозицію приватної загальноосвітньої школи на вул. Під Голоском. Тепер управління архітектури та урбаністики департаменту містобудування має затвердити програму і умови Всеукраїнського відкритого конкурсу. Відповідне рішення виконавчий комітет ЛМР прийняв сьогодні, 28 жовтня.

За словами міського голови Львова Андрія Садового, будівництво школи відбуватиметься на прикладі приватно-публічного партнерства, де місто планує залучити будівельні компанії, які могли б профінансувати реалізацію проєкту. Водночас під час засідання виконкому виступив один із мешканців мікрорайону, який стверджує, що містяни хочуть бачити там державну, а не приватну школу. Також передав міській владі зібрані за три дні підписи тих, хто підтримує цю ініціативу.

Читайте також: Як у Львові перепланують район Під Голоском

«За останні три дні ми організували збирання підписів у мікрорайоні, які підтверджують, що громада все-таки проти того, щоб у тому місці була приватна школа. На минулому виконкомі ми почули ваші аргументи про те, що є певне фінансування й інші проблеми, які заважають місту вирішити ці питання… Ми готові запропонувати декілька конструктивних способів, як це вирішити», – каже він.

За словами мешканця, можна звернутися до благодійників, які б профінансували будівництво державної школи в цьому мікрорайоні. По-друге, міська рада може ініціювати створення благодійного рахунку, коли кожен охочий зможе зробити свій внесок в будівництво державної школи.

«У нас на районі немає жодної школи, а той гектар землі, яку віддають під приватну власність, є однією з найбільших і найкращих. Інші – достатньо далеко і до них добиратися буде складно», – пояснює він.

Читайте також: Львівський шанхай. Репортаж з мікрорайону Під Голоском, який забудовують «вікно у вікно»

Додамо, що минулого тижня, 22 жовтня, під час засідання виконкому ЛМР прийняли рішення про затвердження містобудівних умов та обмежень для проєктування середньої загальноосвітньої школи та стадіону на вул. Під Голоском, призначеній для продажу права оренди на конкурентних засадах (на земельних торгах у формі електронного аукціону). Таке ж рішення прийняли й стосовно садка. Тож заклади можуть бути приватними і платними. Міський голова Львова Андрій Садовий під час засідання виконавчого комітету зазначив, що місто має завдання – розвинути соціальну інфраструктуру у цьому районі, тож «треба думати про фінансування».

«Ми будуємо форму, коли є партнерство міста і приватних забудівельників. Хочемо створити прецедент, коли будуть кошти приватника і коли будуть кошти міста. Бо збудувати то одне, а потім то все треба обслуговувати», – зазначив він.

Міський голова запропонував провести архітектурні конкурси на проєкти школи та дошкільного закладу, тоді, мовляв, мешканці матимуть гарантію, що там буде школа, а не житло. Під час засідання громадський активіст, представник робочої групи з розвитку мікрорайону Михайло Катрук зазначив, що громада Під Голоском не підтримує цих рішень, бо роками боролась за цю ділянку і будівництво державної школи.

Нагадаємо, три дні тому мешканці мікрорайону Голоско зібралися на мітинг через приватизацію ділянки, призначеної для будівництва шкільного закладу. Вони вимагали, щоб на ній побудували державну школу. А влітку міська рада вкотре створила робочу групу, аби вирішити проблеми мікрорайону Під Голоском. До неї входять декілька активних мешканців району, очолює її керуюча справами виконавчого комітету Наталія Алєксєєва. Торік вперше в історії Львова виконавчий комітет запровадив мораторій на нове будівництво в районі Під Голоском. 

Христина Міськевич


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!