У Львові оголосили переможців конкурсу «Фокус на культуру». Які проєкти реалізують

1548 0
У Львові будуть нові навчальні програми, резиденції, вистави та виставки.
Фото: wroclaw.pl

Фото: wroclaw.pl

У Львові сьогодні, 2 червня, оголосили переможців конкурсу проєктів «Львів 2020: Фокус на культуру», передає Tvoemisto.tv.

За словами члена журі, художника Єжи Онуха, на конкурс подались 140 проєктів, із яких відібрали 20 переможців.

Читайте також: У Львові почали приймати заявки на премію міста літератури ЮНЕСКО. Деталі

До журі увійшли, окрім Єжи Онуха, Олеся Островська-Люта, Наталія Дзюбенко, Андрій Москаленко, Остап Процик, Омелян Ощудляк та Василь Косів. Великі проєкти-переможці отримають фінансування на реалізацію до 2 млн грн, малі – до 500 тис. грн. Усього на реалізацію проєктів передбачено 20 млн грн.

Єжи Онух зазначив, що Львів зробив правильний крок, коли вирішив навіть під час пандемії коронавірусу не скорочувати фінансування галузі культури. Олеся Островська-Люта додала, що такий приклад є важливим для інших міст, для всієї України.

Заступник міського голови Львова з питань розвитку Андрій Москаленко сказав, що через карантин не усі проєкти вдасться реалізувати у 2020 році, тож деякі з них реалізують у 2021 році. Механізм фінансування, за його словами, обговорюватимуть у кожному окремому випадку.

Великі проєкти-переможці:

  • Вихід у місто: львівська вулиця і мистецькі практики початку і кінця ХХ століття (Громадська організація «Центр міської історії ЦентральноСхідної Європи»). Проект зв'язує різні історичні періоди і різні мистецькі практики (образотворче мистецтво та фотографія), які існували у Львові у ХХ столітті у період розпаду двох імперій.
  • 100 років модернізму у Львові (ЛКП «Бюро спадщини»). Основне завдання проекту – ідентифікація та належна оцінка будівель львівського модернізму, вивчення, дослідження та напрацювання стратегії збереження та розвитку архітектури львівського модернізму, як важливого європейського феномену.
  • Препродакшн виставки «Подорож героя: Останній тиждень літа» (Благодійний фонд «Фонд розвитку Музею Міста у Львові»). Виставка порушує питання, яким чином дитина у віці активного пізнання досліджує місто як середовище свого існування.
  • Львівська органна резиденція (Львівський будинок органної та камерної музики). Створення та запуск довготривалої Резиденції як навчальної платформи на базі концертного залу для органістів у Львові.
  • Музей людей: Дім. Храм. Форум (Львівський національний літературно-меморіальний музей Івана Франка). Проєкт покликаний накреслити основні шляхи і способи, щоб повернути людей у музей, а музей до людей завдяки реалізації заходів, створенню нових тимчасових експозицій та дискусійного майданчика із залученням до обговорення професійного музейного середовища та креативної спільноти міста.
  • Сертифікатна освітня програма для практиків культури (Український католицький університет). Проєкт передбачає створення та апробацію освітньої програми, що дозволить покращити роботу культурних інституцій міста.
  • «Тільки у Львові: Тонько, Щепко і всі-всі-всі» (Львівське радіо). Проєкт має на меті розповісти в інтерактивному виставковому форматі невідому історію створення славетної пісні «Тільки у Львові» (неофіційний гімн міста), з особливим фокусом на розповідь про долі її авторів та виконавців.
  • Культурне ДНК Львова: соціальні цінності та культурні практики («Соціологічна агенція «Фама»). Проведення репрезентативного до повнолітнього населення Львова соціологічного дослідження з метою діагностики: соціальної культури міста загалом та ціннісних груп серед мешканців міста, репертуару та інтенсивності культурних практик серед мешканців міста.
  • Art Resistentia (Арт Резистенція) (ГО «Мистецька майстерня «Драбина»). Створення умов підтримки мистецьких середовищ міста в умовах кризи шляхом пропозиції нових практик управління ресурсами міста на культуру. Основний механізм реалізації проєкту – кураторський підхід.

Серед малих проєктів перемогли такі:

  • «Українська Одіссея: Епізод ІІ». Театральна резиденція (театр Лесі)
  • Лабіринти ЛКСФ (Західноукраїнський архітектурний портал)
  • Модест Сосенко. Пізнай. Зрозумій. Збережи (ГО «Разом»)
  • Створення професійного довідника кінолокацій Львова – Lviv Location Guide (МКК фільм сервіс)
  • Резиденція довіри (УКУ)
  • Franko made in the U.S.S.R (Львівський національний літературно-меморіальний музей Івана Франка)
  • Театральний фестиваль «Кіт Ґаватовича» (ГО «Склад 2'0»)
  • Інтерактивна онлайн-платформа «Книгоманія» (ГО «Форум видавців»)
  • «Серце Оксани» опера-казка (Львівська національна філармонія)
  • Барвінський. Повернення в Україну (Львівський академічний муніципальний театральний, художньодослідницький та освітній центр «Слово і голос»)
  • Колискові для Олекси-2 (ГО «Вірменська-35»)

Єжи Онух зазначив, що переможці подані без рейтингування і всі однаково посіли перше місце. Дізнатись про переможців більше можна за посиланням.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!