У Львові оголосили штормове попередження

4053 0
Очікуються, грози з градом та пориви вітру.
ілюстративне фото: anderver.livejournal.com

ілюстративне фото: anderver.livejournal.com

Сьогодні, 12 липня, у Львові та у Львівській обалсті оголошено штормове попередження. Про це повідомляє Департамент з питань цивільного захисту населення Львівської ОДА.

Так, у Львові очікується значний дощ, грози, пориви північно-західного вітру 15-20 м/с, град. Рівень небезпечності – перший.

По області – також значні дощі, грози і град, пориви вітру.

Погоду визначатиме проходження активного холодного фронту із заходу. І у Львові, і на території області буде хмарно, температура повітря в місті підніметься максимум до 15 градусів тепла, по області – до 17.

У разі виникнення надзвичайних ситуацій через негоду потрібно звертатись до рятувальників за номером 101 або на гарячу лінію Львова за номером 1580 чи гарячу лінію Львівської області за номером 112.

Читайте також: «Вловити» літо. Як зміна клімату впливає на погоду у Львові

Також під час грози слід дотримуватись простих правил, що можуть вберегти життя:

  • Якщо ви перебуваєте вдома, зачиніть всі вікна та двері, у приміщенні не повинно бути протягу.
  • Найкраще ховатись у автомобілі або в будинку із громовідводом. Автомобіль не можна паркувати під деревами або високими конструкціями, потрібно зачинити вікна авто, зняти антену, зупинитися і перечекати негоду.
  • Не можна ховатися від зливи під деревом: воно притягує блискавки. Крім того, є небезпека падіння важких гілок, які можуть зламатись під натиском вітру.
  • Уникайте металевих парканів, стін, біля яких ростуть дерева, вуличних ліхтарів, металевих веж, опор електропередач.
  • Якщо ви опинилися в лісі, не ховайтеся від грози на підвищенні. Тримайтеся місця, де низькі дерева.
  • Якщо ви опинилися в полі, знайдіть заглиблення в землі. Бажано, щоб місце було сухим, адже волога земля сильніше проводить електрику. Не лягайте, краще присісти, щоб мати якомога менше площі прилягання до землі.
  • Всі електричні прилади є своєрідними приймачами для блискавок. Тому в жодномиу разі не користуйтеся ними під час грози, краще їх вимкнути з мережі.
  • Не можна купатися у водоймах під час грози. Якщо ви на човні і бачите, що наближається негода, намагайтеся якнайшвидше дістатись до берега.
  • Якщо гроза застала вас під час прогулянки на велосипеді чи мотоциклі, терміново зупиніться – це небезпечно.
  • Пам'ятайте, мобільний телефон є своєрідними приймачами для кульових блискавок. Тому в жодному разі не користуйтеся ним під час грози, натомість негайно його вимкніть.

Окрім того, під час сильного вітру не варто ходити під деревами, рекламними конструкціями та лініями електропередач.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!