На правах реклами

У Львові оприлюднили рейтинг публічності комунальних підприємств. Візуалізація

2411 0
Мільйони, зекономлені львівськими комунальними підприємствами, можна скерувати на інші потреби міста. Оприлюднити всю інформацію про господарську діяльність ЛКП на сайтах в Інтернеті - таку ініціативу озвучила Українська Галицька Партія під час сесії міської ради 30 червня, а на початку серпня у Львові експерти та громадські діячі від різних громадських організацій презентували свій рейтинг публічності комунальних підприємств міста, з якого очевидно - ЛКП абсолютно не готові до відкритості.
Фото: vzmorye.info

Фото: vzmorye.info

У Львові комунальних підприємств понад 70. Деякі з них неактивні, тож у дослідженні громадські активісти охопили лише 21. І всі вони, як виявилося, мають критично низький рівень публічності. Свій моніторинг діяльності ЛКП Львова здійснили експерти ГО “Центр громадського моніторингу та досліджень”.

“Всі закупівлі товарів та послуг на суми, більші 50 тис. грн, комунальні підприємства Львова повинні здійснювати через систему електронних державних закупівель ProZorro. Ці закупівлі називаються допорогові, бо проводити тендер на суми від 200 тис. грн вже зобов’язує закон. Ми здійснили моніторинг закупівель ЛКП і виявили, що відсоток проведених закупівель у системі ProZorro критично низький. Ті кошти, якими насправді оперують ЛКП, там абсолютно не відображені. Крім того, більшість комунальних підприємств Львова не зареєстровані на єдиному веб-порталі використання публічних коштів E-data, їх трансакції ніде не відображаються”, - каже експерт ГО “Центр громадського моніторингу та досліджень” Юрій Кузько.

Галицька Партія активно долучається до напрацювання проекту ухвали, яку готують низка громадських організацій і яка має забезпечити прозорість діяльності ЛКП.

Серед основних пропозицій УГП:

- всі закупівлі ЛКП, в тому числі менші 50 тис. грн, необхідно проводити через систему ProZorro;

- усі трансакції комунальних підприємств відображати на офіційному порталі публічних фінансів e-data;  

- запровадити конкурсний відбір на посаду директорів комунальних підприємств;

- ввести обов’язковий періодичний зовнішній незалежний аудит ЛКП.

“Ми переконані, що комунальні підприємства повинні оцінюватися за тими ж критеріями, за якими оцінюють бізнесові стуктури: за співвідношенням витрачених коштів та отриманого результату. Нашу увагу привернули щорічні звіти Державної фінансової інспекції, які показали, що найбільші ЛКП, такі, як “Львівводоканал”, “Львівтеплоенерно”, “Львівавтодор” та інші, наносять суттєві збитки міському бюджету. Вони вибирають підрядника робіт із найвищими цінами або нецільово використовують бюджетні кошти. Так, наприклад, 2015 року ЛКП “Львівтеплоенерго” завищило розрахунок обсягів заборгованості щодо різниці в тарифах на теплову енергію і зайво отримало 2,9 млн грн з бюджету. ЛКП “Львіводоканал” 2014 року, при каналізуванні вулиць Ряснянської і Брюховицької, незаконно завищило вартість робіт на 350 тис. гривень. А скільки таких ситуацій виникає постійно? Я вневнена, ми зекономимо для бюджету міста багато коштів, якщо зробимо діяльність ЛКП більш відкритою і створимо дієві інструменти, аби депутати і мешканці могли здійснювати громадський контроль. Наразі таких можливостей практично немає. Підвищити ефективність роботи ЛКП повинен передусім незалежний зовнішній аудит та конкурсний відбір керівників. Адже зараз на власний розсуд їх призначає  міський голова. Ми будемо стежити за тим, щоби зміст ухвали, яку пропонуємо разом із громадськими середовищами, не був спотворений під час доопрацювання в ЛМР”, - каже депутат від УГП Юлія Гвоздович.

Детальніше дивіться у сюжеті:


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!