У Львові оцифровують пам’ятки архітектури, аби відтворити точну копію у разі руйнування

1320 0
Наразі у місті оцифровано здебільшого унікальні пам’ятки архітектури.
Фото: Іван Станіславський/Твоє місто

Фото: Іван Станіславський/Твоє місто

У Львові проводять 3D-сканування пам’яток архітектури, що дозволить зафіксувати усі параметри об’єктів та відтворити їх точну копію у разі руйнування. Про це повідомили у пресслужбі ЛМР.

Лазерне сканування пам’яток у місті для потреб реставрації проводили ще до війни. Зі слів начальниці управління охорони історичного середовища ЛМР Лілії Онищенко, 3D-сканування є хорошим інструментом для відновлення об’єктів культурної спадщини, також на нього можна базуватися при виготовленні проектно-кошторисної документації.

Читайте також: Леви охороняють Львів або Як мсто рятує свої пам'ятки

«Раніше таке 3D-сканування виконувалось під час проєктування замість традиційних обмірів, а зараз робимо на найважливіших пам’ятках. У сьогоднішніх умовах використання дронів обмежено. Тому сканування виконується іншими методами, але дрони використовуються в інтер’єрах», – повідомила Лілія Онищенко.

Зазначається, що наразі у Львові оцифровано унікальні пам’ятки як-от Домініканський та Бернардинський костели, каплиця Боїмів та Сикстів тощо.

Лазерне сканування проводять за кошти благодійників. Онищенко додала, що в місті щонайменше 2-3 фірми можуть виконувати такі оцифрування.

Нагадаємо, через загрозу руйнувань внаслідок можливих обстрілів у Львові змонтували захисти на деяких історичних пам’ятках, вітражах та окремих скульптурах, також низку цінних скульптур демонтували і зберігають у сховищі. У місті від ворожих снарядів захистили скульпутур Діви Марії та Адама Міцкевича. 



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!