У Львові падає остання стіна Левового замку. Як її рятують

4121 0
На консервацію і реставрацію потрібно 4 мільйони гривень.

На Високому Замку нині руйнується остання згадка княжого Львова – стіна-руїна замку Лева. Їй майже 700 років, відновлювали її востаннє ще за часів радянської влади. 

Читайте також: Як українські і польські фахівці спільно реставрують фасад Гарнізонного храму у Львові. Відео, фото

Начальниця управління охорони історичного середовища ЛМР Лілія Онищенко у коментарі Tvoemisto.tv розповіла, що аби законсервувати та відреставрувати історичний мур потрібно 4 млн грн, цього року виділили лише 500 тисяч. Фінансують роботи з міського бюджету.

«Ця стіна – це частина Високого замку, вона у поганому стані, частково зруйнована, має тенденцію до сповзання. Осипається піщана гора, на якій вона стоїть. Стіна може розвалитися, треба її рятувати. Останній буревій, який був цього літа, додав проблем. Гора була заліснена, тепер вона майже лиса», – каже начальниця управління охорони історичного середовища ЛМР .

Поштівка-сепія, випущена у 1906 р. Я. Кляйном в Кракові, з написом: «Lwоw. Ruiny zamku Lwa na Wysokiem Zamku we Lwowie». 

Консервувати та відновлювати стіну має ТОВ «БК Герц», компанія ще у квітні стала переможцем аукціону на виконання робіт. Попередня фірма дещо підсилила основи довкола гори, втім через аварійність дороги, яка веде до телевежі продовжувати роботу відмовилась.

«Нині облаштовуємо підпірну стінку довкола самого муру і якщо нам додадуть кошти, то ще цього року зробимо консервацію самої стіни. Можливо дадуть ще 500 тисяч гривень. Компанія все одно роботи проводить, бетонує підпірні стінки», – каже Лілія Онищенко.

Завдяки цим стінкам давній мур має безпечно перезимувати. Востаннє руїни намагались відновити у 70-х. Нині стіна майже втратила свою форму, але на ній ще видніються сліди давніх бійниць. Їх планують відновити, якщо мур таки перезимує.  

«Верх знищений, є докладки радянської цегли. Там буде відтворення бійниць, є їхні сліди. Плануємо докласти старою цеглою, і накрити дахом. Цього року нестандартний рік, нема надходжень до бюджету. Будуть кошти, то домуруємо», – каже Лілія Онищенко.

Читайте також: Які пам'ятки архітектури реставруватимуть цього року на Львівщині

Руїни Високого замку є пам'яткою середньовічної оборонної архітектури. На сьогодні зберігся фрагмент південної стіни мурованого замку (1362), зведеного на місці первісного дерев'яного. Це один з небагатьох вцілілих фрагментів давніх львівських фортифікацій.

Замок збудував князь Лев Данилович і пізніше – король Казимир ІІІ. Якщо подивитися на реконструкційні креслення, які робив Роман Могитич, як уточнила Лілія Онищенко, то це частина стіни, з якої заходили до замку. Решту замку було розібрано. Під кипцем має бути ще збережена замкова криниця.

Вікторія Савіцька

Фото Миколи Давидовича



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!