У Львові палац на Тершаковців доводять до руйнівного стану. Власника хочуть оштрафувати

9079 0
Власник пам’ятки архітектури місцевого значення три роки не може укласти охоронного договору.
Фото: Google Maps

Фото: Google Maps

Львівська адмінкомісія, яка розглядає порушення в галузі історичної спадщини, може оштрафувати власника будинку на Тершаковців, 4.

Читайте також: Що буде з віллою на Коновальця, на місці якої хочуть збудувати 6-поверхівку

«Маємо приклад безгосподарництва, коли власник доводить її до руйнації шляхом не проведення будь-яких заходів щодо проведення ремонтних робіт і підтримки пам'ятки у належному стані», – розповів під час засідання комісії керівник відділу охорони та використання об'єктів культурної спадщини ЛМР Олег Хандин.

Заступник міського голови Андрій Москаленко запропонував підготувати на наступне засідання протокол про порушення, щоби оштрафувати власника.

Як розповіла у коментарі Тvoemisto.tv начальниця управління охорони історичного середовища ЛМР Лілія Онищенко, будівля на Тершаковців, 4 перебуває у поганому стані і перебувала на момент продажу. Конструктивно будинок зберігся непогано, але його потрібно реставрувати. Тим паче пам’ятка цілу зиму, каже посадовиця, стояла із повибиваними вікнами.

«Частину приміщень у будинку купили з акціону і власник нічого не робить. Він не підписав охоронного договору з нами, хоча повинен був. Повідкривані, повибивані вікна у будинку означають, що ніхто не доглядає за об’єктом, тому ми винесли це питання на адмінкомісію, щоби власник не ухилявся від укладання охоронного договору, бо за це також передбачений штраф. Личаківська адміністрація із ним зв’язалася. Власник сказав, що готовий вживати заходів. Але наразі ще не показався», - розповіла Лілія Онищенко.

За її словами, договір про купівлю-продаж укладений ще у 2017 році, а от охоронний договір власник так і не уклав, хоча мав це зробити у місячний термін.

Читайте також: Власник вілли «Люсія» у Львові погодився спільно з містом розробитипроєкт порятунку будинку

Будинок №4 на вулиці Тершаковців вирізняється вишуканим стилістичним вирішенням та палацовим виглядом. Його збудував 1899 році фармаколог, професор Вацлав Собєранський за проєктом архітектора Наполеона Лущкевича. До 1930-х рр. у цій чиншовій кам'яниці мешкали львівські вчені, наприкінці 1930-х будинок адаптували під приватну жіночу школу. Школою він був і в радянський період. Тепер будинок є пам’яткою архітектури місцевого значення.

Христина Гоголь

Фото Центру міської історії


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!