У Львові перепоховають жертв політичних репресій

1990 0
3 лютого 2016 року на на полі почесних поховань № 76 Личаківського цвинтаря відбудеться урочисте перепоховання 511 останків жертв політичних репресій, а саме, в'язнів пересильної тюрми № 25, що знаходилася на просп. Чорновола, 45 у Львові.
Фото: facebook.com/ Департамент внутрішньої та інформаційної політики Львівської ОДА

Фото: facebook.com/ Департамент внутрішньої та інформаційної політики Львівської ОДА

Про це повідомляється на facebook-сторінці Департаменту внутрішньої та інформаційної політики Львівської ОДА.

Ексгумацію останків здійснювали спеціалісти з комунального підприємтсва «Доля» протягом 2014-2015 років на замовлення Меморіального музею «Територія Терору» на території кооперативу «Світоч», що на 6-ому Топольному провулку у Львові.

У вересні 2013 року власник ділянки в садовому кооперативі «Світоч» під час земляних робіт виявив людські кісткові рештки і повідомив про це керівництво Меморіального музею «Територія Терору». Фахівці комунального підприємства «Доля», яке займається пошуком поховань учасників національно-визвольних змагань та жертв воєн, депортацій і політичних репресій, провели обстеження і підтвердили, що на території є масові захоронення. У зв’язку з цим виникла необхідність подальших  пошуково-ексгумаційних робіт, за час проведення яких дослідники розкрили декілька десятків поховальних ям. Влітку 2015 року пошуковці також виявили понад 20 людських останків на території будівництва музейного комплексу «Територія Терору» на просп. В. Чорновола, 45. На перші «знахідки» натрапили будівельники. За словами директора комунального підприємства «Доля» Святослава Шеремети, характер захоронень, зокрема покладені у неправильному напрямку ноги і голови людей, відсутність трун чи бодай дерев’яних скринь, або ж скинуті до однієї труни декілька останків свідчить про те, що це здійснили представники радянських каральних силових структур.

В результаті величезної праці було ексгумовано близько 535 останків. Однак ця кількість не остаточна. Потрібно продовжувати роботи з ексгумації та дослідження прилеглої території.

Урочисте перепоховання відбудеться о 12:00 год.

Опублікував Ігор Саджениця


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!