У Львові перевірили легальність роботи «Яндекс.Таксі». Результати

4968 0
За результатами проведених рейдів встановили, що фірма «Яндекс.Таксі» у Львові працює без дозвільних документів.
Фото: dyvys.info

Фото: dyvys.info

Жоден з водіїв, яких перевіряли, не мав документів і наголошував, що вони у процесі виготовлення. Як інформує прес-служба ЛМР, на всіх водіїв склали протоколи по ст. 164 про здійснення господарської діяльності без відповідних дозвільних документів. Ця стаття передбачає штраф від 17-ти до 34-х тисяч неоподаткованих мінімумів.

Як зазначив під час пре-конференції Андрій Корчинський, голова Асоціації вільних профспілок автотранспортників України, «Яндекс.Таксі» жодного стосунку до таксі не має. Це інформаційно-рекламна служба, яка входить на ринок та завдяки технологіям надає інформацію. Вона не має власних автомобілів, не є суб’єктом господарської діяльності на таксі, а використовує наявність тих автомобілів, які є на місцевому ринку. Для того, щоб зареєструватись в цій структурі як працівник, необхідно внести інформацію про себе у базу даних, сфотографувати автомобіль і після цього водій має право приступати до роботи.

«Компанія не вимагає ніяких документів щодо дозволу займатись цією діяльністю на таксі, не вимагає інформації чи автомобіль обладнаний для надання послуг таксі», – зазначив він.

Читайте також: «Яндекс.Таксі» отримало ультиматум від львівських активістів

Андрій Корчинський додав, що є дуже велика небезпека, що всі українці та львів’яни зокрема, які користуються програмою «Яндекс.Таксі», дають згоду на надання доступу до персональних даних. «Це небезпечно, адже ми самостійно нашому ворогу даємо доступ до своєї бази даних: до банківських рахунків, до банківських карток, номерів тощо. Ця пересторога стосується не лише користувачів, але й самих водіїв, які теж надають доступ до своїх персональних даних», – зазначив він.

Заступник начальника відділу чергової служби Управління патрульної поліції Львова Любомир Курка підтвердив участь представників поліції у рейдах, та підкреслив, що вони перевіряться не лише законність роботи таксі, але й усіх транспортних засобів загального користування. «Свої рейди ми проводимо спільно з управлінням Укртрансбезпеки, тому що ми не маємо повноважень перевіряти ліцензії. Під час проведених рейдів представники «Яндекс.Таксі» нам не показали жодного документу, який би засвідчив законність їхньої діяльності. За ці порушення передбачені, на жаль, лише адміністративні стягнення», – зазначив Любомир Курка.

Читайте також: Uber у Львові: чого чекати від сервісу таксі, який стартує наступного місяця

«Якщо говорити про ситуацію, яка склалася протягом останніх кількох тижнів довкола роботи «Яндекс.Таксі», то їхні дії на території Львова є найагресивнішими. Вони з’явилися без жодного дозволу чи ліцензії. Також без жодних погоджень почали розміщувати свою рекламну продукцію. Це неповага до міста і його мешканців. Відповідно нашими службами, зокрема Адміністративно-технічним управлінням, понад 170 таких рекламних конструкцій було демонтовано. Що цікаво, що на самих конструкціях не вказано замовників, тому вони знаходяться на складах і нема кому їх віддавати і зрозуміти, хто саме здійснює правопорушення», – додав заступник міського голови з питань розвитку Андрій Москаленко.

Нагадаємо, що Львів став п'ятим містом України, де запрацював російський сервіс «Яндекс.Таксі». У минулому році він був запущений в Києві, Харкові та Дніпрі, а на початку цього місяця — в Одесі. Крім України сервіс доступний ще в п'яти країнах: Вірменії, Білорусі, Грузії, Казахстані та Росії.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!