У Львові перевірили якість питної води. Результати

5071 0
У Львові перевірили стан водопостачання населення як з центральної водопровідної мережі, так і з свердловин, криниць, каптажів.
Фото: gkh.com.ua

Фото: gkh.com.ua

Основним джерелом постачання міста Львова водою є підземні води з 17 водозаборів з 180 свердловинами ЛМКП «Львівводоканал», що розташовані на відстані від 20 км до 110 км від міста. У місто вода подається магістральними водогонами, довжиною 654 км, повідомили у прес-службі Львівської міськради.

Цілодобове водопостачання отримують 82,5% львів’ян. 17,5% населення Львова користуються свердловинами, криницями.

Фахівці головного управління ДСЕС у Львівській області визначили 119 контрольних точок відбору питної води, розповідає лікар відділення організації санітарно-гігієнічних досліджень Львівського міського відділу ДУ «ЛОЛЦ ДСЕС» Л. Родик.

Протягом 2013 року було проведено відбір та доставку в лабораторії установи на санітарно-хімічне та санітарно-мікробіологічне дослідження 1082 проби питної води з контрольних точок розвідної мережі міста. Відхилення від вимог ДСанПіН 2.2.4- 400-10 «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною», за бактеріальними показниками, не було. У 2014 році кількість контрольних точок зменшилась до 43 – відбір проводився щоквартально. Відхилень від вимог чинного законодавства не виявлено в жодному з випадків.

Протягом 2013 року фахівці центру здійснювали відбір проб з 12 артезіанських свердловин, розташованих на території смт. Рудно та смт. Брюховичі. Всього було відібрано 70 проб для санітарно-хімічного дослідження та 77 – для санітарно-мікробіологічного. Відхилення виявлено в 15,7% проб при санітарно-хімічному дослідженні та у 5,2% при санітарно-мікробіологічному дослідженні.

Найбільший відсоток відхилення виявлено при дослідженні води, відібраної з КП «Теребля» Рудно (вул. Джерельна 3). Перевищення вмісту нітратів виявлено в 66,7% проб води у Рудно. За мікробіологічними показниками, вода відповідала вимогам у всіх пробах.

При дослідженні води з локальних джерел водопостачання, розташованих на території с.м.т. Брюховичі, виявлено відхилення від санітарних норм за бактеріальними показниками у 6,3% проб.

З децентралізованих джерел водопостачання львів’яни використовують каптажі та криниці індивідуального користування. На території міста та прилеглих населених пунктів здійснюється відбір води з каптажів:

 у Брюховичах (вул. Львівська);

у Стрийському парку;

у парку «Залізні води»;

у лісопарку «Погулянка»;

у парку «Високий замок»;

у м. Винники – 4 джерела.

Протягом 2014 року виявлено відхилення за бактеріальними показниками у 45% проб з джерел.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!