Як стати благодійником в один клік та що має на меті новий проєкт фонду «Ridni»

1293 0
Партнерами стали львівські – Театр ляльок та Естрадних мініатюр «І люди, і ляльки».
Фото: Благодійний фонд «Ridni»

Фото: Благодійний фонд «Ridni»

У Львові розпочалась благодійна акція, метою якої залучити до театрального мистецтва дітей, які зростають без рідних. Як зазначають її організатори – Благодійний фонд «Ridni», до 18 грудня кожен бажаючий може придбати «Квиточок емоцій» та подарувати дітям можливість відвідувати театри і вистави.

Благодійна акція стала першим етапом великого проєкту «Театр для маляти», який поєднав у собі програму естетичного виховання, соціальної адаптації і розвитку творчих здібностей у дітей, через залучення їх до театрального мистецтва. Проєкт проводиться для дітей: позбавлених батьківського піклування, які мешкають в інcтитуційних закладах, з дитячих будинків сімейного типу, із сімей у складних життєвих обставинах та сиріт.

Ідейний натхненник проєкту, психолог фонду «Рідні» Галина Ях пояснює, що працюючи з дітьми з інституційних закладів бачить, з якими труднощами, психологічними травмами стикаються вони. Неналежний догляд і брак турботи з боку дорослих можуть впливати на фізичний та психологічний розвиток дитини, а також на її потребу пізнання.

За її словами, часто, щоб залучити дитину в роботу над своїми проблемами чи до пізнання себе, своєї емоційної сфери, у фонді використовують гру. Бо вона є провідним видом діяльності дітей дошкільного віку і в грі людина вперше пізнає світ, вчиться виражати себе, взаємодіяти з іншими людьми. Тож для того, щоб діти змогли розширити простір свого сприйняття світу у неї зародилась ідея проєкту «Театр для маляти».

«За допомогою театру діти можуть пізнавати різних героїв, їхні переживання, емоції, поведінку, вони можуть співпереживати їм. А художнє і музичне оформлення вистав може підсилювати це сприйняття», – розповіла Галина Ях.

Партнерами благодійної акції стали Львівський академічний обласний Театр ляльок та Львівський академічний театр естрадних мініатюр «І люди, і ляльки».

Директорка-художня керівниця Львівського театру ляльок Уляна Мороз наголошує, що театру дуже важливо бути актуальними і присутніми у суспільстві, підіймати соціально важливі теми, перетворювати їх у мистецькі образи. Тут переконані, що мистецтво лікує суспільство від «травм» і сприяє створенню громадянського суспільства.

«Бачимо велику проблему в тому, що багато дітей позбавлені можливості долучатися до мистецького процесу, оскільки не мають батьківської опіки, не мають достатнього матеріального забезпечення або перебувають в зоні суспільного ризику. Це погано, адже мистецтво розвиває уяву, увагу, креативність, породжує бажання творити, дає практику емпатії, розвиває емоційний інтелект.

Тому для нас дуже важлива співпраця з благодійними фондами, які підтримують дітей, що особливо потребують допомоги. Зі свого боку хочемо всіляко сприяти їх рівному доступу до мистецтва. Будемо щасливі, якщо наш театр стане простором для усіх», – зазначила Уляна Мороз.

Своєю чергою керівник літературно-драматургічної частини театру «І люди, і ляльки» Олексій Паляничка пояснює, що в середовищі педагогів можна почути фразу: «Чужих дітей не буває». Варіантів її інтерпретації є багато, але є у ній одна конотація, яка видається дуже важливою. Йдеться про те, що нинішнє покоління дітей, а в цьому проєкті йдеться про сиріт, у майбутньому буде разом з нами будувати нашу країну.

«І що вони зможуть будувати потім, залежить від нас – сьогодні. Театр не є благодійною організацією, але, якщо в такий спосіб ми можемо допомогти тим, хто займається цими дітьми, то, звичайно, ми зробимо, що в наших силах», – каже Олексій Паляничка.

Для того, щоб підтримати акцію «Квиточок емоцій» необхідно придбати квиток за посиланням.

Натомість можна буде отримати одного героя пальчикового театру «Планета Ridni», розробленого командою фонду. При покупці 5-ти квитків є можливість зібрати одразу всіх героїв. Також учасники акції, які отримають своїх пальчикових героїв, мають змогу одними з перших прочитати казку, де вже добре знайомі персонажі оживають та бешкетують на планеті Ridni.

«Кожен придбаний «Квиточок емоцій» це Ваш подарунок для дітей, які зростають без рідних. За зібрані кошти, команда благодійного фонду «Рідні» придбає квитки для дітей на вистави у театрах Львова, а також організує для них екскурсії за куліси, знайомство з акторами та сесії-рефлексії після перегляду вистав з кваліфікованими психологами», – наголошують у фонді «Рідні».

Ділитися враженнями від акції та казки можна у соціальних мережах з хештегами: #Ridni та #театр_для_маляти.

Всі деталі на офіційному сайті Ridni.

Партнерська публікація



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!