У Львові підготували три сценарії опалювального сезону

8494 0
Перший етап стосується того, коли в місті є газ і електроенергія, другий – коли не буде електроенергії, а третій – якщо не буде газу, а буде електронергія.
Фото: Pexels

Фото: Pexels

У четвер, 22 вересня, під час ІХ Всеукраїнського форуму місцевого самоврядування заступниця міського голови Львова з питань ЖКГ Ірина Маруняк повідомила, що в місті є три сценарії опалювального сезону під час війни. За її словами, у Львові по декількох ключових напрямках міста можуть подавати воду, якщо немає електроенергії. Це був перший етап, який зробили для випадку надзвичайної ситуації, якщо в місті не буде електрики.

Читайте також: Росіяни знеструмлюють міста. Як підготуватися до того, що не буде світла чи тепла

Що стосується підготовки міста до опалювального сезону, Ірина Маруняк розділила це на три сценарії:

  1. Перший  коли у місті є газ та електроенергія. Станом на сьогодні, за словами Маруняк, ТЕЦ, мережі і будинки у Львові готові. 
  2. Другий  коли не буде електроенергії. Місто спільно з підрозділами напрацювало таке: якщо не буде електроенергії, а значить не буде газу, необхідно, щоб були пункти обігріву, а вони, за словами Маруняк, у нас є. Маємо 14 шкіл з пічним опаленням. Також є адмінбудівлі, де є котельні, які можна упродовж двох днів переобладнати з газу на опалення дровами. Крім того, спортивні зали у школах можна використовувати як пункти обігріву. Є також буржуйки - металеві печі, які станом на сьогодні виготовляють наші комунальні підприємства. У випадку відсутності газу чи електроенергії їх можна буде використовувати в укриттях. Місто провело багато нарад з ОСББ, мешканцями, щоб вони купували металеві печі і встановлювати в укриття. Зараз важливо, щоб закупити і встановити, бо ми маємо час підготуватися до таких неординарних ситуацій.
  3. Третє – якщо не буде газу, а буде електронергія. Необхідно в будинках подивитися мережі, бо коли їх будують, то мають певне навантаження. І коли не буде газу, а люди почнуть користуватися електроприладами – буде перевантаження. Важливо, щоб внутрішньобудинкові мережі працювали якісно, тому зараз їх треба обстежити. Щитові також мають бути у якісному стані, особливо автомати, які можуть виключити електроенергію, коли є перевантаження будинку.  
  4. Водночас, як зазначала Ірина Маруняк у програмі Tvoemisto.tv «Тема тижня», якщо не буде газу й електроенергії, треба буде якось обігрівати житло. В такому випадку місто пропонує ОСББ і компаніям-управителям купити по дві-три «буржуйки» на будинок і за прописаними ДСНС правилами встановити їх в укритті. Але це вже крайній засіб. Ставити «буржуйку» в квартирі заборонено! Навіть в укритті треба знайти для неї безпечне місце, як правило, біля вікна, щоб можна було вивести трубу, через яку виходитимуть продукти згоряння. Треба знайти таке місце, де «буржуйка» не перешкоджатиме евакуації людей у випадку потреби. Понад те, в приміщенні має бути вогнегасник і детектор чадного газу, який моніторитиме якість і склад повітря, подаватиме звуковий сигнал у випадку появи в ньому чадного газу.

Читайте також: Чи потрібні «буржуйки» і нащо Садовий фотографується з дровами. Заступниця мера про підготовку Львова до зими

Як встановити «буржуйку» за правилами? Під неї має бути покладений металевий лист, на нього – цегла, відтак – сама «буржуйка», металева піч. З боків вона може бути обкладена цеглою. Трубу треба обов’язково вивести у вікно так, щоби вона вивищувалася від нього на щонайменше пів метра. 

Також у Львові є 24 будівлі, котельні, які можна за два дні переобладнати з опалення газом на опалення дровами. Такі котельні обігрівають 50 будівель: поліклініки, лікарні, навчальні та спортивні заклади, театр Лесі України, спорткомплекс Франкового вищу. Теплом від них може скористатися орієнтовно 8000 осіб. У спортзалах наших 127 шкіл і багатьох садочків згідно з правилами ДСНС також можна ставити «буржуйки». Ще 14 шкіл досі мають пічне опалення з використанням дров. Люди зможуть приходити погрітися в ці школи. Тобто ми говоримо про пункти обігріву не лише в укриттях, але й в інших доступних місцях, про які містяни будуть поінформовані.

Читайте також: Де у Львові можна здати і отримати теплий одяг. Перелік локацій

Нагадаємо, що голова Львівської ОВА Максим Козицький сказав, що Львівщина готується до опалювального сезону і готує резерви. За його словами, у резерві є близько 35 котлів, які можна буде використовувати в разі ударів чи у надзвичайних ситуаціях. Міський голова Андрій Садовий же заявляв у коментарі Tvoemisto.tv, що у Львові розробляють комплексну програму, яка б зробила можливим використання альтернативних джерел опалення. Йдеться про опалювання дровами, відходами деревини, вугіллям тощо. Крім того, планують закупляти тисячі «буржуйок» для забезпечення міста.

Також, за словами заступниці міського голови Львова з питань житлово-комунального господарства Ірини Маруняк, щоб підготуватись до опалювального сезону вдома, необхідно мати: електрочайник, світильник на батарейках, сухий спирт, електроплиту, деревʼяні вікна.

Яким буде опалювальний сезон 2022-2023 року та як зміняться ціни на газ, читайте тут.

Софія Шавранська

______________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.

Цей матеріал опубліковано за підтримки Європейського фонду за демократію (EED). Його зміст не обов’язково відображає офіційну позицію EED. Інформація чи погляди, висловлені у цьому матеріалі, є виключною відповідальністю його авторів.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!