У Львові підпишуть угоду про створення Міжнародного центру з переслідування злочинів агресії РФ

1193 0
На конференції United for Justice обговорюють механізми притягнення росії до відповідальності за злочини в Україні.
Фото: Офіс президента

Фото: Офіс президента

У Львові проходить конференція United for Justice, на якій обговорюють механізми притягнення росії до відповідальності за злочини в Україні. Як йдеться у заяві на сайті Єврокомісії, на ній планують створити Міжнародний центр з переслідування злочинів агресії проти України створити.  

Зокрема, президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн заявила про необхідність притягнення рф до відповідальності.

«Європейський Союз підтримує роль Міжнародного кримінального суду. Ми також вважаємо, що потрібен спеціальний трибунал для переслідування злочину агресії Росії. І я пишаюся тим, що на цій конференції як першого кроку ви підпишете угоду про створення Міжнародного центру з переслідування злочину агресії в Гаазі», – йдеться у заяві.

Також повідомляється, що на конференції буде підписана оновлена угода про створення Спільної слідчої групи Євроюсту з метою сприяння створенню Міжнародного центру з переслідування злочинів агресії (ICPA) в її структурі.

До її складу входять Міжнародний кримінальний суд, Україна, а також Литва, Польща, Латвія, Словаччина, Румунія та Естонія.

Міжнародний кримінальний суд (МКС) уповноважений переслідувати найтяжчі міжнародні злочини, такі як геноцид, злочини проти людяності та воєнні злочини, але лише щодо тих країн, які визнали його юрисдикцію.

З огляду на те, що росія цього не зробила, щоб заповнити цю прогалину, у листопаді 2022 року Єврокомісія представила державам-членам різні варіанти, щоб забезпечити притягнення російських осіб до відповідальності за звірства, скоєні в Україні.

Одна із моделей – це створення спеціального трибуналу на основі угоди України з ООН з ухваленням відповідної резолюції Генеральної Асамблеї ООН.

 



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!