У Львові пішов із життя Володимир Пінігін. 5 фактів про видатного графіка

2865 0
Сьогодні, 13 жовтня, у Львові поховають видатного графіка Володимира Пінігіна. Помер митець 11 жовтня на 75-му році життя. Пропонуємо 5 фактів про книжкового графіка, який ілюстрував Рея Бредбері та Станіслава Лема.
фото: zaxid.net

фото: zaxid.net

1. Народився художник у Ленінграді 21 вересня 1941 року, але у 1958-му переїхав до Львова. У 1965 році закінчив Український поліграфічний інститут імені Івана Федорова за фахом «Графіка».

2. Володимир Пінігін працював у книжковій і станковій графіці, плакаті, дизайні, сценографії, живописі. Майже вся зарубіжна фантастика, яку видавали колись в СРСР, була проілюструвана графіком.

3. Із 1963 року художник взяв участь у близько 200 виставках. Провів 12 персональних виставок в Україні, в Росії, Бельгії, Голландії, Німеччині, США, Польщі. Нагороджувався преміями й дипломами міжнародних виставок.

4. Пінігін був прекрасним книжковим графіком. Ілюстрував Рея Бредбері, Станіслава Лема, Герберта Уелса, Кліфорда Саймака і Жюля Верна. Проте сам митець вважав себе не фантастом, а дослідником людських переживань, фобій, прагнень, що ідуть всупереч узвичаєним законам.

5. Графік у вузьких мистецьких колах був відомий своїм упередженим ставленням до жінок, але у мистецтві віддавав належну шану представницям слабкої статі: «Можу на адресу жінок сказати і добре слово. Їм чудово вдається ілюструвати дитячу літературу. Так що ілюстраторові-чоловікові в цьому сегменті творчості робити нічого. Просто вважаю, що потрібно чесно визнавати, у кого і де є переваги».

За матеріалами: zaxid.net, uk.wikipedia.org, ktext.com.ua, portal.lviv.ua.

Опублікувала Наталія Середюк

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!