У Львові пішов у вічність Михайло Хусківадзе. 6 фактів про спортсмена

3390 0
25 листопада на 96-му році життя відійшла у вічність легендарна постать львівського спорту, Заслужений працівник фізичної культури і спорту України, провідний тренер паралімпійської збірної команди України зі стрільби з лука, львів’янин Михайло Кронідович Хусківадзе. Про це повідомила заступник начальника управління молоді і спорту Львівської ОДА Оксана Вацеба. Пропонуємо 6 фактів про видатного спортсмена.
фото: unian.ua, magarich.com

фото: unian.ua, magarich.com

1. Михайло Хусківадзе народився 6 серпня 1919 року у місті Омську (Російська Федерація). Ветеран Великої Вітчизняної війни. Майстер спорту зі стрільби з пістолета, майстер спорту зі стрільби з лука. Чемпіон і призер чемпіонатів України. Член збірних команд колишнього СРСР з кульової стрільби і стрільби з лука. Заслужений тренер УРСР. Заслужений тренер СРСР. Заслужений працівник фізичної культури і спорту України.

2. В 1960-1970 роках – тренер збірної команди СРСР і старший тренер національної збірної команди України, голова ради Федерації стрільби з лука України.

3. Хусківадзе підготував призерів Олімпійських та Параолімпійських ігор, 18 майстрів спорту міжнародного класу, призерів і рекордсменів Європи та світу (СРСР та України), більше 70 майстрів спорту. Серед його учнів майстри спорту міжнародного класу.

4. При Львівському медичному інституті Хусківадзе заснував секцію спортсменів–лучників з обмеженими можливостями, вихованці якої здобули чимало перемог на змаганнях національного та міжнародного рівнів, а секція стала основою національної збірної України.

5. З 1989 р. – провідний тренер збірної команди інвалідів-лучників України. Автор 43 наукових праць, посібника «Спортивна стрільба з лука». Установив віковий рекорд як найстаріший діючий тренер зі стрільби з лука в Україні, який має одну руку.

6. Серед найтитулованіших вихованців – срібна призерка Олімпійських ігор 1976 р. в Монреалі Валентина Ковпан, срібний призер Паралімпійських ігор 2000 р. в Сіднеї Сергій Атаманенко. 

За інформацією: unian.ua, lviv.tv, dailylviv.com.

Опублікувала Наталія Середюк 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!