Перехоплюючі паркінги у Львові. Чи планують їх цього року та що з фінансуванням

2380 0
Початок робіт з облаштування першого такого паркінгу відтермінували.
Фот умовне

Фот умовне

У Львові планують облаштувати перехоплюючі паркінги на кожному магістральному в'їзді у місто. Заплановано, що там можна буде залишити авто, аби далі пересуватись містом громадським чи якимось з альтернативних видів транспорту. Про це в коментарі Tvoemisto.tv повідомив директор департаменту міської мобільності та вуличної інфраструктури Олег Забарило.

«Є визначені планові локації. Ми прорахували приблизну кількість місць на них та наявність руху громадського транспорту поруч. Наразі, враховуючи обмежене фінансування, ми готуємо проєкт ухвали, щоб закріпити цільове призначення земельних ділянок і в перспективі рухатися в реалізації заходів з облаштування перехоплюючих паркінгів»,– пояснив він.

Читайте також: Паркування у Львові. Що змінилось та де найчастіше штрафують

Перший такий перехоплюючий паркінг на 1200 авто планували облаштувати у південній частині Львова, на ділянці навпроти ТРЦ King Kross Leopolis. Роботи планували виконати у 2022 році, проте через зменшення фінансування, як зазначає Олег Забарило, їх відтермінували.

«В перелік паркувальних майданчиків внесли цю територію. Відповідно, за грантові кошти розробили концепцію руху транспорту по вулиці Стрийській з урахуванням облаштування перехоплюючого паркінгу. Для початку робіт на цій ділянці необхідні кошти, але в бюджеті на цей рік їх не передбачили», – зазначив очільник департаменту.

Раніше голова комісії транспорту, зв’язку та міської мобільності ЛМР Ігор Зінкевич, зазначав Tvoemisto.tv, що  парковка є віддаленою, але згодом туди курсуватиме більше транспорту. 

«Ця перехоплююча парковка трішки віддалена від кінцевих маршрутів громадського транспорту. Але, сподіваюся, в майбутньому ми це поправимо і зробимо так, щоб громадський транспорт курсував до паркінгу та задовільняв потреби гостей міста», – пояснював він.

Читайте також: Потрібне «діамантове» кільце. Як зменшити затори на перехресті Городоцької та Обʼїзної

Нагадаємо, що львівські урбаністи неодноразово пропонували будувати у Львові перехоплювальні паркінги. Зокрема, ще у 2017 році на дискусії про мобільність Львова та організацію дорожнього руху, яку організувало Tvoemisto.tv зазначали, що, коли водій залишатиме авто у передмісті, то їхати у центр громадським транспортом міг би безкоштовно. Окрім цього, йшлося, що такими паркінгами у Львові слугують стоянки перед великими ТРЦ, де чимало людей із передмістя залишають свої машини та вирушають далі громадським транспортом. Водночас під перехоплюючий паркінг на Стрийській у 2021 році мали зарезервувати земельну ділянку.

Для довідки

Перехолюючий паркінг – це стоянка, сполучена з громадським транспортом, що дозволяє жителям приміської зони та іншим вирушати в центр міста, залишивши свої транспортні засоби та пересівши в автобус, маршрутне таксі, трамвай, метро тощо. Перехоплювальні стоянки, як правило, розташовані в під'їзних зонах до центру великих міст або в передмісті.

Ірина Давосир

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.

 

Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!