Через загрозу зсуву планують протиаварійні роботи на Грибовицькому сміттєзвалищі

2208 0
На Грибовицькому полігоні є реальна загроза зсуву та викиду фільтратів, що можуть спричинити епідемію серед мешканців Львова та прилеглих районів. Для вирішення проблеми місто чекає допомоги держави та згоди керівництва Малехова на проведення робіт.
ілюстрацію надав Богдан Михалусь

ілюстрацію надав Богдан Михалусь

Сьогодні, 23-го січня, відбувся робочий виїзд міської влади на Грибовицьке сміттєзвалище. Під час нього ще раз констатували необхідність термінових протиаварійних заходів та пояснили, що затримує їх втілення.

«На сьогодні тіло полігону рухається. Якщо не провести жодних запобіжних заходів, і полігон буде рухатися далі, то відбудеться викид фільтратів назовні. Відповідно щоб цього не допустити, над цією частиною полігону, яка зсунулася і продовжує рухатися, потрібно зробити рівномірний купол. Це дасть можливість зафіксувати рухоме тіло полігону», - повідомив Сергій Бабак, директор Департаменту житлового господарства та інфраструктури.

Ще одним дієвим засобом вважають зведення ще однієї дамби на сміттєзвалищі: це дасть змогу запобігти надзвичайній ситуації, якщо станеться прорив теперішньої та здійснювати очистку фільтратів.

«Без участі Державної служби з надзвичайних ситуацій це буде вирішити неможливо. Тому я звернувся до Прем’єр-міністра з тим, щоб було відповідне доручення Службі з НС вчинити всі необхідні дії, щоб не було біди», - повідомив мер Львова Андрій Садовий. Сергій Бабак додав, що на проведення робіт треба 50 млн грн, які сподіваються знайти у резервному фонді держави та бюджеті міста.  Як зауважив заступник міського голови з питань розвитку Андрій Москаленко, упродовж минулого року місто 24 рази зверталося в Міністерство регіонального розвитку для отримання погодження щодо проекту рекультивації Грибовицького полігону та будівництва сміттєпереробного комплексу.

Сергій Бабак повідомив: «проект проведення протиаварійних робіт на сміттєзвалищі вже розробляють. Для його виконання потрібне буде затвердження міськради, мера Львова». Також, щоб розпочати роботи потрібен дозвіл Малехівської сільської ради про виділення додатково земельної ділянки, куди б мала зайти будівельна техніка. Адже, згідно з чинним законодавством, ми не можемо почати роботи на ділянці, яка не є виділена. Наразі такого дозволу в нас нема», - наголосив він.

Ще однією проблемою є вірогідність епідемії, якщо за потепління сміття не вивозитимуть. Про цю проблему Андрій Садовий повідомив в. о. Міністра охорони здоров’я, щоб Уляна Супрун надала місту рекомендації.

Нагадаємо, 28-го травня на Грибовицькому сміттєзвалищі розпочалася пожежа, яку вдалося ліквідувати лише через два дні. Першими на місце займання прибули «надзвичайники» – працівники ГУ ДСНС України у Львівській області. Під завалами палаючого сміття опинилися троє з них, а також еколог ЛКП «Збиранка». Тіла рятувальників Андрія Винкевича, Юрія Рудого та Богдана Юнка виявили 31-го травня без ознак життя. Тіло комунальника Олександра Бутіна так і не знайшли.

Опублікувала Людмила Рубцова


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!