У Львові планують реконструювати шпиталь Шептицького і відкрити там нові відділення

2085 0
У шпиталі планують відкрити оновлене відділення хірургії, а також фізіо- та ерготерапії. Окрім цього, розширять те, що стосуються відновлення психічного здоров’я.
Фото:lvivcenter.org

Фото:lvivcenter.org

У Львові планують масштабну реконструкцію будівлі шпиталю імені Митрополита Андрея Шептицького, що на вул. Озаркевича, 4. Там відкриють нові відділення та організують навчання для медиків. Про це у коментарі Тvoemisto.tv повідомив директор шпиталю та благодійного фонду «Шпиталь Шептицького» Андрій Логін. 

Читайте також: У віллі «Сонячна» у Львові з'явиться музичний центр імені Людвіка Геллера 

«Плануємо відремонтувати будівлю 1938 року, у якій працює шпиталь, щоби вона відповідала сучасним стандартам і нормам. Працюватимемо не лише в межах наявних відділень, а й відкриватимемо нові. Також будемо проводити навчання медперсоналу, фахівці з-за кордону ділитимуться найновішими знаннями, підходами у медицині», – каже він та додає, що у шпиталі планують відкрити оновлене відділення хірургії, що з 2013 року закрите, а також відділення фізіо- та ерготерапії. Окрім цього, розширять те, що стосуються відновлення психічного здоров’я.

Андрій Логін каже, що поки шпиталь не має проєкту, за яким будуть проводити реконструкцію, також шукають донорів для фінансування робіт.

«Йдеться про великі суми, ведемо перемовини з донорами про фінансування. Наступного року виповнюється 120 років від заснування народної лічниці. До того часу хочемо почати перебудову», – каже священник.

Реконструкція, за його словами, не стосуватиметься будівлі, яку у 2014 зруйнував недобросовісний забудовник. Нині вона стоїть руїною, і що робити з цим, поки не знають.

«Будівля поруйнована, залишки в аварійному стані. Це є у власності міста, але нам передали в користування будівлю. Зараз складно вирішити що робити з нею, бо її внесли до переліку пам’яток історії, тому тепер вона руїна, але чіпати її не можна», – каже він.

Читайте також: Вілла Драгоманова. Історія у фотофактах

Реконструкцію та підготовку проєкту зможуть розпочати після того, як виконавчий комітет Львівської міської ради видасть містобудівні умови та обмеження. Проєкт рішення уже зареєстрований у Львівській міській раді, можливо його розглянуть на засіданні  у п’ятницю 11 лютого.  

За видачею містобудівних умов та обмежень на реконструкцію шпиталю до міської ради звернувся Благодійний фонд Шпиталю імені Митрополита Андрея Шептицького Курії Львівської Архиєпархії Української греко-католицької церкви. За даними з аналітичної системи УouСontrol фонд зареєстрований 19 років тому, управляючим є Андрій Логін.

Нагадаємо, у 2014 році лічницю на вул. Озаркевича, 4, яку на початку ХХ століття подарував львів'янам Митрополит Андрей Шептицький, зруйнував недобросовісний забудовник, він зніс третину будівлі. Це викликало обурення львів'ян, і вони зупинили ці роботи. Згодом будівлю прийняли у комунальну власність. До того будівля, яка вже тоді мала пам’яткоохоронний статус, була у власності компанії-забудовника. Компанія ТОВ «Розвиток нерухомості» придбала в УГКЦ на вул. Озаркевича, 4 кілька приміщень – котельню, стерилізаційну та будівлю старої лічниці – і отримала землю від ЛМР. На місці цих будівель планували збудувати житлово-офісний комплекс.

Додамо, що одним з перших заходів Митрополита на престолі була допомога у заснуванні у Львові «Народної лічниці» – української безкоштовної лікарні, яка повинна надавати допомогу всім без різниці у релігії чи національності. Для лікарні Шептицький виділив церковну ділянку на вулиці Петра Скарґи (тепер вулиця Євгена Озаркевича – засновника «Лічниці»), вже згодом допоміг збудувати великий будинок для потреб медичного комплексу, який вважався тоді одним із найсучасніших у Львові.

Вікторія Савіцька


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!