У Львові хочуть створити виставковий проєкт про збереження мозаїк

1386 0
Поштовхом до цього став прецедент перенесення мозаїки колишнього заводу «Кіноскоп» до музею «Територія терору».
Фото: Kinder Album

Фото: Kinder Album

Сьогодні, 1 вересня, у Львові вперше перенесли історичну мозаїку, що на паркані колишнього заводу «Кінескоп» на вул. Героїв УПА, 73, до музею. Тепер керівництво «Території терору» планує створити окремий виставковий проєкт, який би розповідав відвідувачам про юридичні та музейні аспекти, а також історію взаємодії міста з забудовником під час подібних робіт. Про це під час стріму Tvoemisto.tv повідомила директорка музею Ольга Гончар.  

«В Україні немає прецедентів перенесення мозаїк у музеї – це перший випадок. Однак, вважаю, що навіть частину пам’ятки варто переносити. Коли говоримо про музейно-експлуатаційну роботу, то важлива кожна оригінальна частина. Із цього вже можна починати історію. Наш музей бачить окремий виставковий проєкт, який би розказував про правові, музейні аспекти, а також загалом про історію взаємодії міста і забудовника щодо збереження мозаїк. Із такого ракурсу ми хочемо розказати про всі об’єкти, які до нас потрапляють. І плануємо теж окрему екскурсію, де можна було би підійти, подивитися на об’єкти, які були на просторах міста, але зараз отримали нове життя», – каже вона.

Читайте також: Мистецтво не може бути ворожим. Чому зникають львівські радянські мозаїки

Перевезли мозаїку за кошти забудовника. Вдалося зберегти лише її третину. Тепер у музеї мають зібрати науково-методичну раду, яка вирішить, як зберігати мозаїку. Окремого бюджету для дослідження та зберігання нема.

Додамо, що невдовзі «Територія терору» прийматиме панно 1979 році, що на будівлі колишнього заводу «Укрвино». Його авторами є художники Григорій Кічула та Ярослав Шеремета.



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!