У Львові планують відновити історико-архітектурний заповідник

1492 0
Наразі обговорюють можливості та варіанти відновлення заповідника та фінансування установи.
Фото: anhua-ua.org

Фото: anhua-ua.org

У Львові можуть відновити державний історико-архітектурний заповідник, йдеться на сайті ЛОДА.

Читайте також: На Велику реставрацію Львівщина подала 39 об'єктів. Перелік

На першому засіданні робочої групи, яку створили в Львівській ОДА у відповідь на звернення об’єднання комітетів євреїв та Львівської обласної організації Українського товариства охорони пам’яток історії та культури, обговорили можливості та варіанти відновлення заповідника та фінансування установи, якщо її відновлять.

Ініціатори відновлення заповідника наголошують, що ефективно відповідати за культурну спадщину національного значення може лише державний орган.

Довідково

Державний історико-архітектурний заповідник у Львові існував з 1975 до 1991 років. Він займався охороною, реставрацією та популяризацією пам'яток міста. Попри фактичну ліквідацію 1991 року, формально продовжує існувати.

У рік створення заповідника також створили дирекцію із 30 фахівців різного профілю на чолі з архітектором Василем Пліхівським. Установа підпорядковувалась обласному управлінню у справах архітектури. Площа заповідної зони становила 120 га і включала терени колишньої давньоруської та середньовічної частин міста. Межі проходили нинішнім проспектом Свободи, площами Міцкевича та Соборною, вулицями Винниченка, Просвіти, Лисенка, Кривоноса, Довбуша, Митрополита Липківського, Замковою, площею Підзамче, вулицями Лобачевського, Гайдамацькою, Хмельницького, площею Ярослава Осмомисла. Для потреб дирекції передали будинок на вулиці Валовій, 20.

29 листопада 1990 р. виконком Львівської обласної ради оголосив територію площею 3060 га історико-культурною заповідною територією. Наступного року дирекцію заповідника ліквідували, Львівська міська рада створила управління охорони історичного середовища, яке успадкувало функції дирекції.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!