У Львові планують збудувати другий в Україні центр із пересадки кісткового мозку

3535 0
Наразі в Україні такий центр працює тільки у Києві.
Фото: zusdmc.lviv.ua

Фото: zusdmc.lviv.ua

На базі Західноукраїнського спеціалізованого дитячого медичного центру (ЗСДМЦ) на вул. Дністерській, 27 планують відкрити новий корпус, де розташують центр із трансплантації кісткового мозку. Про це в коментарі Tvoemisto.tv розповів директор ЗСДМЦ Андрій Синюта.

«Невідомо, коли буде відкриття. Плани живуть у колективі нашої лікарні вже 28-ий рік. Змістовно про це почали говорити, тому що є якесь розуміння, що нема сенсу виводити гроші за кордон людям, які потребують трансплантації, а варто їх зосередити в Україні. Поки що трансплантацію кісткового мозку роблять тільки в Києві. Колись ще робили у Донецьку, але зараз такої можливості немає. Буде сформована робоча група, сядуть спеціалісти, які все визначать та опрацюють», – каже він.

За його словами, найближчим часом розпочнеться підготовка до тендеру. У новій будівлі лікарні з’явиться аптека, що буде готувати медикаменти, лабораторія та стерилізаційна.

Читайте також: Ближче до пацієнтів: у Львові відкрили нову поліклініку Medicover. Фото, відео

«Ми сподіваємося, що операції в Україні будуть коштувати дешевше, принаймні гроші не будуть вивозитись з України. Це є нові робочі місця, комфорт батьків та дітей – бути на рідних теренах, це відсутність мовного бар’єру – речі, які не вимірюються грошима. Реалізація залежить від фінансування, скільки необхідно коштів я не можу сказати – я не будівельник», – додає він.

Директорка департаменту охорони здоров'я Львівської облдержадміністрації Ірина Микичак в коментарі Tvoemisto.tv розповіла, що 5 червня обласна рада ухвалила рішення про часткову оплату проектно-кошторисної документації для майбутнього центру – на неї виділили 1,12 млн грн. Це рішення має стати першим кроком для підготовки пакету документів стосовно подальшого будівництва. Будівельну організацію для зведення центру шукатимуть тільки тоді, коли буде зрозуміла уся вартість та джерела фінансування.

Читайте також: Скільки часу дитина може користуватися ґаджетом. Графік

«Ми розраховуємо, що будуть залучені кошти з обласного бюджету. Це не питання 2019 року, певно, все потягнеться до 2020 року. У 2018 році ми однозначно не матимемо готової проектно-кошторисної документації», – додає вона.

За її словами, ЗСДМЦ – це спеціалізовний заклад, що має експертну функцію, працівників, що є фахівцями МОЗ та мають досвід роботи в іноземних компаніях. Центр по трансплантації кісткового мозку має стати його складовою частиною. Його приміщення будуть повністю стерильними, тут мають з’явитися кімнати для відпочинку дітей та одномісні палати.

Вона також зазначає, що в середньому вартість операцій з пересадки кісткового мозку за кордоном коштують від 120 тис. євро. Зазвичай батьки відправляють дітей на операції у Польщу, Білорусь, Італію, Туреччину чи Німеччину. При цьому гроші на операції витрачаються і з особистих коштів батьків хворих, і з державного бюджету. Тепер гроші почнуть вкладати у розвиток галузі на Львівщині, використовуючи кадровий потенціал ЗСДМЦ.

«Фахівці кажуть, що подібні операції можуть коштувати у нас у два рази дешевше. Міжнародні протоколи усюди однакові, просто у нас немає умов для того, щоб проводити такі операції. У нас в жодній лікарні немає якісної вентиляції та жодного стерильного блоку», – додає вона.

Читайте також: Де у Львові пройти обстеження на рак. Адреси, ціни

Зазначимо, що у квітні 2018 року Західноукраїнський спеціалізований дитячий медичний центр замовив реконструкцію власних приміщень з метою покращення енергозбереження.

Микита Гладченко


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!