У Львові побудують фонтан перед Оперним театром за 1 млн євро

3166 0
Невдовзі центральна частина Львова може оновити свій зовнішній вигляд. Замість фонтану, який зараз розташований перед Оперним театром, планується встановити «сухий» фонтан. Вартість робіт по його встановлені складе близько 1 млн євро, – повідомили у прес-службі Львівської міської ради.
фото: прес-служба ЛМР, portal.lviv.ua

фото: прес-служба ЛМР, portal.lviv.ua

За інформацією начальника юридичного управління ЛМР Гелени Пайонкевич, «сухий» фонтан перед Оперним театром будуватимуть виключно коштом та силами благодійного фонду «Сокар Благо».

Нагадаємо, Львівська міська рада надала згоду Галицькій районній адміністрації на демонтаж фонтану перед Оперним театром та на укладення договору з благодійним фондом «Сокар Благо» про спільну діяльність щодо спорудження на його місці «сухого» фонтану.

Вартість робіт складе близько 1 млн євро. Точніша сума буде визначена тоді, коли буде погоджена проектно-кошторисна документація.

Разом з тим фонтан, який демонтують перед Оперним театром, можуть встановити в одному з районів Львова.

«Існуючий фонтан має балансову вартість приблизно 1,5 млн грн. Є позиція колег з депутатського корпусу та з виконавчих органів влади, що цей фонтан будуть демонтовувати в такий спосіб, щоб його можна було встановити в одному з інших районів міста. Маємо намір підписати угоду про спільну діяльність між Галицькою районною адміністрацією та фондом і, відповідно до нього, буде погоджено проект і будемо працювати далі», – зазначила Гелена Пайонкевич.

За попередніми даними, за словами головного архітектора міста Юліана Чаплінського, на місці фонтану перед Львівським національним академічним театром опери та балету ім. С.Крушельницької на просп. Свободи планують облаштувати так званий «сухий» фонтан, без чаші.

«Європа давно відійшла від звичних фонтанів, здебільшого, з двох причин: тому що в чаші назбирується дуже багато бруду, а також тому, що з неї йдуть величезні випаровування – близько 20% у спекотний день. Тому є ідея зробити фонтан в один рівень із гранітним замощенням», – підкреслює Юліан Чаплінський.

Новий фонтан буде знаходитися приблизно в тих же межах, що й сьогоднішній. Саму ж площу, повністю оновлять: тут облаштують клумби, встановлять лавочки, насадять зелені, аби створити нею шумовий екран від дороги, яка проходить з обох боків від театру, та забезпечити звукову ізоляцію. У фонтані також встановлять метеостанцію, яка буде слідкувати за напрямком вітру та вологістю й регулюватиме висоту води.

За словами архітектора проекту Івана Юнакова, саму ж чашу планують перенести: зараз підшуковують місце у парках міста, розглядають різноманітні варіанти. Майбутній фонтан натомість буде ще й світломузичним. Музика гратиме не постійно, те, що відбуватиметься в Оперному, водночас буде чутно й на вулиці.

Також на площі вбудують в землю світлодіодні світильники, підкреслюючи велич Оперного театру, та підсвітять лавочки. Площу замостять новою, більшою та міцнішою, плиткою, і ліквідують сходинку між фонтаном та Оперою. Тож на площі буде безоштовний доступ до Wi-Fi.

Реконструкцію площі за власні кошти проведе благодійний фонд «Сокар-Благо». Усе обладнання для облаштування фонтану закуповуватимуть у відомої канадської компанії «Crystal Fountain», а світлове обладнання – у німецької компанії.

Опублікував Ігор Саджениця


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!