У Львові почали демонтаж елементів із Пагорбу слави. Фотофакт

8283 0
На Пагорбі Слави поховані російські та радянські військовики.
Фото: Андрій Москаленко

Фото: Андрій Москаленко

У Львові сьогодні, 16 квітня, на Пагорбі слави демонтують радянські символи. Їх передадуть до експозиції музею «Територія Терору», що на просп. Чорновола. Про це повідомив перший заступник міського голови Андрій Москаленко.

Читайте також: У Львові на Марсовому полі демонтовують радянську зірку

Пагорб Слави – це меморіальний комплекс, де поховані російські та радянські військовики. Він розташований у східній частині Львова на початку вулиці Пасічної.

Вхід до меморіалу оформлений двома пілонами з червоного пісковику, виконаними у вигляді спущених знамен. Центральна частина цвинтаря спроєктована у вигляді кола, поділеного навпіл Алеєю Героїв. Загалом на цвинтарі поховано 65 вояків у спільних похованнях та 255  індивідуальних. Праворуч розташовані дві скульптурні групи «Клятва» та «Мати-Вітчизна» (скульптор Михайло Лисенко), ліворуч – скульптура «Воїн з прапором» (скульптор Василь Форостецький). Праворуч головного входу розташоване поховання радянського диверсанта, агента НКВС, «розвідника Миколи Кузнєцова.

Читайте також: «Є всі ознаки геноциду українського народу», – директорка «Території терору»

Нагадаємо, що торік у жовтні у львівський Музей Терору перенесли зірку з серпом та молотом – радянський орден «Вітчизняна війна». Її демонтували з Марсового поля. Через демонтаж радянського символа у Львові МЗС Росії надіслало ноту протесту Україні.

Також у Львові демонтували останні фрагменти Монументу слави – скульптури «Батьківщини-матері» та радянського Воїна. Демонтаж монумента коштував місту майже 300 тисяч гривень. Сам процес демонтажу Монументу слави почався ще у 2018 році. Львівська міська рада визнала його аварійним. У березні 2019 року знесли 30-метрову стелу, де було 5 горельєфів радянських солдатів. Вони перебувають на зберіганні у музеї «Територія терору». У квітні 2021 року продовжили демонтаж., а у липні завершили переміщення останніх горельєфів монументу.

Над створенням Монументу слави свого часу працювали відомі львівські скульптори Дмитро Крвавич, Еммануїл Мисько та Ярослав Мотика. Горельєфи виготовили на Львівській кераміко-скульптурній фабриці, а дві скульптури – Берегині і воїна – на вагонно-паровозному заводі. Авторам вдалося створити нетиповий на той час пам’ятник, на якому є приховані українські національні елементи.

Водночас, за словами львовознавця Петра Радковця, Монумент Слави у Львові звели на місці цвинтаря, проєкт затверджували у Москві, а символізував він силу радянської влади. Детальніше про демонтаж Монументу слави та його місце в історії, читайте у матеріалі.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!