У Львові зацвіли білосніжні магнолії та рододендрони. Віртуальна екскурсія

23577 0
Білосніжні квітки магнолій нагадують вбрану наречену.
Фото: з відкритих джерел

Фото: з відкритих джерел

У Ботанічному саду Львівського національного університету імені Івана Франка прийшла пора першоцвітів. Однак відвідувати сад можна лише у форматі екскурсій. Про рослини, які можна зараз побачити у парках, садах та лісах Tvoemisto.tv розповів директор Ботанічного саду Андрій Прокопів. 

«Цей період асоціюється у нас з яскравими кольорами і в нас вже прийшла пора першоцвітів. Їх можна побачити не лише на території парку чи скверу, але й в лісі.  Підсніжники вже відцвіли, але на зміну їм прийшла зубниця, медунка та анемони», – розповідає Андрій Прокопів. 

На фото по черзі анемони, медунка та зубниця

Особливо барвистим забарвленням серед рослин зараз відрізняються рододендрони. Це ті, що зацвітають найперше. В них ще немає листків на пагонах, є лише квітки. 

Квітки рододендронів яскраво-бузкового і фіолетово-синього кольорів. За своїм забарвленням вони дуже нагадують квітки бугенвілії, каже Андрій Прокопів. 

«Ми маємо досвід і практику успішного вирощування рододендронів навіть на теренах Львова. Незважаючи на те, що вони походять з Південно-Східної Азії, в наших умовах ці рослини також добре цвітуть», – додає Андрій Прокопів. 

Андрій Прокопів пояснює, що для доброго росту рододендронів потрібно дбати про те, щоб вони мали відповідну кислотність ґрунту. Зазвичай ці квіти потребують кислотність 4-4,5 pH. Якщо такий рівень кислотності забезпечений, то навіть при холодній зимі рослини рясно цвітуть. 

Зараз на вулицях міста також можна побачити форзицію, квітки якої забарвлені в яскраво жовтий колір.  Це та рослина, що росте разом з рододендронами. Її кущі можна побачити у парках, скверах і на прибудинкових територіях. 

Нещодавно почала цвісти магнолія великолиста і магнолія кобус. На їхні квітки де-не-де можна натрапити в Стрийському парку і на вулицях міста, каже Андрій Прокопів. 

«Ті магнолії мають білі квітки, хоч вони й невеликі за розміром, але їх багато, і дерево нагадує вбрану наречену, бо квітки білосніжні. Інші магнолії поки не розцвіли через те, що немає теплої погоди», – додає директор Ботанічного саду Андрій Прокопів. 

Через те, що вночі низька температура, квіти можуть не розпускатися, а при температурі нижче 0 градусів пелюстки рослин взагалі можуть посипатися. 

Читайте також: Справжня весна. У Львівському Ботанічному саду розпустились первоцвіти

За словами Андрія Прокопіва, вже за 2 тижні розмаїття рослин зміниться. Попередній досвід Ботанічного саду показує, що попит на екскурсії був найвищим навесні, коли в саду багато яскравих кольорових рослин. Влітку попит менший, бо здебільшого в саду рослини зеленого кольору із невеликим скрапленням квітучих рослин. 

Директор Ботанічного саду каже, що зараз в Ботанічному саду можна перебувати лише на екскурсіях невеликими групами до 12 людей. Екскурсії проводять кожного тижня у четвер та вівторок вартістю 550 гривень для однієї групи. 

Софія Шавранська

Фото: з відкритих джерел

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!