На Чупринки ремонтують знамениту віллу, яку будував Левинський. Фото

8396 0
Вілла «На хресті» або вілла Дзівінського давно перебуває в аварійному стані.
Фото: Архітектура Львова/Фейсбук

Фото: Архітектура Львова/Фейсбук

У Львові розпочали ремонтні роботи у віллі на вул. Чупринки, 21. Цей будинок належить Науковому товариству імені Тараса Шевченка із 1990-х років, але його давно не використовували за призначенням через брак коштів на утримання.

Про це у коментарі Tvoemisto.tv розповіли голова НТШ Роман Кушнір та голова комісії з архітектури та містобудування НТШ Юрій Диба.

Читайте також: Нетуристичний Львів: Кастелівка Левинського, забута купальня та керамічні павичі

«НТШ – це громадська організація, і ми не маємо жодних коштів, окрім членських внесків, спонсорської допомоги. Шукали меценатів, усіх, хто може допомогти з цими роботами. І хотіли, щоб це було професійно», – говорить Роман Кушнір.

За словами Юрія Диби, наразі у віллі на вул. Чупринки, 21 проводять лише косметичний ремонт, адже проєкту на більш глобальні роботи поки немає.

«Підфарбували вікна, щоб убезпечити від негоди, укріпили їх, залишили ту ж столярку. Всередині зробили косметичну побілку, на вході, в холі, старий ламінат, що є з 90-х років, замінять на плитку», – розповідає Юрій Диба, який сам є архітектором і стежить за роботами.

За словами Романа Кушніра, у НТШ також хоче привести до ладу сад біля вілли. Роботи виконує одна з архітектурних фірм, працівники якої є членами НТШ. Втім, Юрій Диба не захотів сказати, що це за фірма, наголосивши, що будинок належить товариству і все відбувається з його дозволу.

«Ми громадська організація, яка витрачає кошти переважно на науково-видавничу діяльність. Ми не маємо коштів на утримання будинку, тому зараз передали приміщення в оренду на невеликий термін – кілька років – архітектурній фірмі. Ця фірма займається і реставрацією, і пристосуванням приміщення, що нам на користь, і буде деякий час використовувати частину приміщень за свої послуги. Ми не давали дозволу на глобальні роботи, бо наразі немає проєкту», – каже Юрій Диба.

Читайте також: Топ-5 старовинних вілл Львова

Роман Кушнір говорить, що після ремонту у віллі на Чупринки також зможе збиратись комісія з архітектури та містобудування НТШ. Юрій Диба також підтверджує це.

В управлінні охорони історичного середовища ЛМР Tvoemisto.tv підтвердили, що знають про роботи на Чупринки і зазначили, що ремонт не має пошкодити пам’ятку.

Ще у 2015 році Юрій Диба зазначав, що вілла перебуває в аварійному стані: вздовж всього фасаду – глибокі тріщини, а вежа, що прикрашає дім, похилилася. Проблема полягає не лише у тому, що будинок не бачив капітального ремонту, а й розташований на схилі вулиці, де підземні води, оминаючи його, вимивають ґрунти. У поганому стані був і дах. НТШ неодноразово зверталось за допомогою у порятунку вілли до місцевої влади.

Будинок на вул. Чупринки, 21 спорудили у 1890-ті роки. Проєкт розробляли у співавторстві Юліаном Захаревичем та Іваном Левинським. Віллу будували як вільно розташований об’єкт на кутовій ділянці, в оточенні саду та квітників. Г-подібний корпус доповнено на куті шестигранною вежею. Фасади, оформлені нетинькованою цеглою, вирізняються яскравим керамічним декором (полив’яні кахлі) та різьбленими деталями.

Будинок звели для ректора «Політехніки» (1893 – 1994 роки), математика професора Пляцида Заслава Дзівінського. Після Першої світової війни він належав купцю Шуліму Валлаху, а в 20-30-х роках – піаністу Леопольду Мюнцеру. Приблизно із 1932 року в особняку мешкала родина Олени Шепарович та Володимира Кузьмовича. Останнім мешканцем будинку був колекціонер Микола Островерхов, який помер у 1989 році. Від 1990-х років вілла належить Науковому товариству імені Тараса Шевченка.

Олександра Бодняк


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!