У Львові починають реставрувати дах каплиці Трьох Святителів. Фото

1777 0
На реставраційні роботи в міському бюджеті передбачили близько 1,9 млн грн, і виконати їх планують якнайшвидше.
Фото: Анна Чистякова

Фото: Анна Чистякова

У Львові, біля каплиці Трьох Святителів, що на вулиці Руській, закінчили встановлювати риштування. Там розпочинають реставрувати дах. Скільки триватимуть роботи невідомо. Коштуватиме заміна даху майже 2 мільйони гривень.

Читайте також: З неї сипеться каміння і прогнив дах. У Львові руйнується символ міста вежа Корнякта

Дах каплиці Трьох Святителів, яка є компонентом ансамблю Успенської церкви – пам’ятки архітектури національного значення, протікає уже декілька років. Це загрожує унікальній ліпнині в середині каплиці. Зараз розпочинають його реставрацію – цілком замінять металеве покриття, дослідять дерев’яну частину конструкції покрівлі, також відреставрують хрести, що були на куполах каплиці. Їх вже демонтували.

У коментарі Тvoemisto.tv керівниця управління охорони історичного середовища ЛМР Лілія Онищенко розповіла, що покрівлю храму, не ремонтували щонайменше 50 років. Зараз же за проектом передбачено часткову заміну дерев’яних конструкцій і повну заміну металу а також реставрація хрестів. Вартуватимуть роботи 1 мільйон 900 тисяч гривень, кошти виділять з міського бюджету.

Лілія Онищенко додає, що проект реставрації пройшов усі необхідні погодження у Мінкульті та в ДАБІ.

«Це не проста реставрація, ми не можемо зараз добре бачити що є між склепінням і дахом. Знаємо, що там є ліпне оздоблення, воно походить з 17 століття. Очевидно, що почнемо по частинах знімати дах. Коли завершимо не знаю», – додає Лілія Онищенко.

На реставраційні роботи в міському бюджеті передбачили близько 1,9 млн грн, і виконати їх планують якнайшвидше.

Довідка: У 1584 році, після закінчення будівництва вежі Корнякта, Львівське Успенське братство розпочинає будівництво каплички, названої в ряді тогочасних документів «руською церквою», пише портал «Фотографії старого Львова».  Будівництво провадив архітектор Андрій Підлісний, з яким фундатор, міщанин Костянтин Корнякт уклав угоду на побудову храму на розі вулиць Підвальної та Руської. Освячена каплиця у 1591 році. Каплиця постраждала у пожежі 1671 року, втім її знову відбудували. У 1846—1847 роках каплицю реставрували, тоді вона була сполучена з Успенською церквою проходом.



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!