У Львові покажуть фільм «Олекса Довбуш» українською. Де переглянути?

5534 0
Із нагоди Дня української мови та писемності у Львові в середу, 11 листопада, відбудеться показ фільму «Олекса Довбуш» (1959р.) із оригінальним озвученням українською мовою. Досі фільм був оцифрований та доступний для широкого загалу лише російською мовою, хоча його першопочаткове озвучення було україномовним, а в кінопрокаті стрічка демонструвалася і російською, і українською мовами.
фото: vidviday.com.ua

фото: vidviday.com.ua

Картина розповідає про одного з найвідоміших українських борців за свободу – Олексу Довбуша. Він і його опришки довго наганяли страх та сіяли паніку серед поміщиків на території Карпатських гір. Постать Олекси Довбуша вирізняється від звичайних розбійників вже самим фактом складення ним маніфестів та відозв до народу і шляхтичів. Ім'я гуцульського Робін Гуда збереглося не лише в історичних документах, але й в народній пам’яті у вигляді численних пісень. Зокрема пісня «Ой попід гай зелененький» про Олексу Довбуша належить до найбільш шанованих на Гуцульщині та вважається одним із гімнів українських горян.

Задум створити стрічку про легендарного ватажка опришків виник ще восени 1939 року у кінорежисера Олександра Довженка. Навесні і на початку літа 1941-го в селі Жаб'є (сьогодні місто Верховина) знімався фільм «Пісня про Довбуша» (режисер Іван Кавалерідзе, сценарист Любомир Дмитерко). Проте війна перервала зйомки. Лише  через 20 років цей задум було реалізовано режисером Віктором Івановим. На його рахунку такі фільми, як «За двома зайцями», «Сто тисяч», «Шельменко-денщик» та інші картини, зняті за мотивами п’єс відомих українських письменників.

Про прославленого героя Карпат виконала пісню Ада Роговцева. Головні ролі зіграли Афанасій Кочетков (Довбуш) та уродженка Бойківщини Наталія Наум (Дзвінка). Оператором був Вадим Іллєнко – представник відомої династії українських кінометографістів. Основні зйомки проходили у місті Верховина, в селі Криворівня та їх околицях, а також – у Львові.  Музику виконував симфонічний оркестр УРСР.

Показ відбудеться в середу, 11 листопада о 19:00 у Львівському Палаці Мистецтв. Квитки вартістю 20 грн можна придбати в касі Палацу Мистецтв перед сеансом або заздалегідь на www.TicketClub.com.ua та в касах TicketClub (вул. Галицька 1; вул. С. Крушельницької, 3).

Контактна особа: Андрій Шевців [email protected], (097)-346-38-51, (063)-628-68-39.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!