У Львові покажуть фільм про останнього медика донецького терміналу

2592 0
Ігор Зінич до останнього допомагав побратимам, загинув під завалами нового терміналу Донецького аеропорту.
Фото з архіву

Фото з архіву

У суботу, 22 травня, о 16:00 в кінопалаці ім. Довженка на Сихові відбудеться презентація фільму про останнього медика донецького терміналу. На презентації можна буде почути більше про сам фільм від авторів. 

Це документальний фільм тривалістю 50 хвилин. Ідея створити стрічку про українського героя виникла у директора Будинку воїна Олега Височанського та Ксенії Клим. Режисером фільму є Василь Яворський. На реалізацію цього фільму пішло пів року.

Читайте також: Як зміниться вулиця Захисників України у Львові. Фото

За словами Олега Височанського, після презентації фільм планують показувати у навчальних закладах Львова та України для того, щоб молодь була більш свідомою. Стрічку також хочуть презентувати за межами України, у Торонто, Празі, Монблані та інших містах. Вхід на фільм буде вільний.

Раніше директор Будинку воїна Олег Височанський заявив, що кіборги пропонують назвати вулиці на честь захисників Донецького аеропорту, зокрема вони з 2017 року звертаються до місцевої влади, аби назвали одну з них іменем Героя України Ігоря Зінича.

Довідка

Зінич Ігор Вікторович – санітарний інструктор аеромобільно-десантного батальйону 80-ї окремої аеромобільної ордена Червоної Зірки бригади Високомобільних десантних військ Збройних сил України, молодший сержант.

У 2011-2012 роках він працював фельдшером швидкої допомоги, у 2014 році його мобілізували до війська. З 11 листопада 2014 року брав участь в Антитерористичній операції на сході України. 

17 грудня 2014 року молодший сержант Зінич у складі 3-го батальйону 80-ї окремої аеромобільної бригади заїхав на територію нового терміналу Донецького аеропорту. Протягом 34 днів він рятував життя поранених товаришів, перебуваючи у небезпеці для власного життя під шквальним вогнем і постійними обстрілами. Організував роботу медичного пункту, надавав психологічну допомогу військовослужбовцям.

Лише за період з 16 по 19 січня 2015 року молодший сержант Зінич зміг врятувати більше 50 бійців, а всього на його рахунку за час перебування на території Донецького аеропорту більше 100 врятованих життів. В польових умовах проводив навіть реанімаційні дії.

9 січня 2015 року самостійно провів операцію із евакуації важкопораненого, внаслідок влучання пострілу від РПГ-7, солдата Ігора Римара з блокпоста «Ромео», який атакували російські бойовики. Зупинивши військовослужбовцю артеріальну кровотечю з культі лівої руки, рваних ран обличчя та шиї, провів інтубацію трахеї і в продовж 10 годин підтримував його життєдіяльність. В результаті солдата успішно евакуювали до шпиталю у Харків.

16 січня 2015 року, під час газової атаки російських найманців, ризикуючи власним життям, молодший сержант Зінич евакуював 5 військовослужбовців з атакованих постів та надав їм необхідну медичну допомогу.

17 січня 2015 року, після охоплення вогнем та детонації боєприпасів зведеного підрозділу, до прибуття командирів, взяв на себе командування обороною аеропорту: організував несення варти, обслуговування зброї, укріплення постів, визначив сектори вогню. 

19 січня 2015 року відбувалися особливо запеклі бої на території Донецького аеропорту. Термінал, де були українські бійці, прострілювався з усіх сторін. Після підриву російськими бойовиками поверхів терміналу, молодший сержант Зінич отримав важке поранення голови уламками залізобетонних конструкцій, сам надав собі першу медичну допомогу, та, попри поранення і контузію, надалі продовжував допомагати пораненим, кількість яких суттєво збільшилась. Військовий фельдшер прийняв рішення залишатися, поки не вивезуть останнього пораненого бійця. Спроби вивезти бійців були зроблені 19 та 20 січня 2015 року, але бойовики не давали можливості під‘їхати транспорту.

20 січня 2015 року бойовики підірвали другий поверх нового терміналу Донецького аеропорту. Під завалами опинився й молодший сержант Зінич, якому бетонна плита зламала хребет. Бойові побратими витягли з-під завалів військового фельдшера, але невдовзі він помер у них на руках.

Лише 16 лютого 2015 року тіло молодшого сержанта Зінича вдалося вивезти з Донецького аеропорту та передати рідним для поховання.

19 лютого 2015 року його поховали на кладовищі селища міського типу Рокитне.

За виняткову мужність, героїзм і незламність духу Ігорю Зіничу посмертно присвоїли звання Герой України з удостоєнням ордена «Золота Зірка». 

Іра Сайкевич



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!