У Львові покажуть фотовиставку про дитинство у час Голокосту

2277 0
У понеділок, 22 вересня, у Львові відкриють фотовиставку Джейсона Франціско «Вижити у Львові. Спогади про одне дитинство». Це виставка про дитинство Лешека Аллерганда, який пережив Голокост у Львові. Експозиція буде презентована під час зустрічі з Лешеком Алергандам в Центрі міської історії Центрально-Східної Європи.
Фото: lvivcenter.org

Фото: lvivcenter.org

Доктор Лешек Аллерганд є онуком і єдиним нащадком доктора Мауриція Аллерганда (1868-1942) – знаного професора права в довоєнному Львівському університеті та відомого громадського діяча, пише сайт Центру міської історії.

Влітку 2010 року американський фотограф єврейського походження проф. Джейсон Франциско поїхав до Закопаного (Польща), щоб зустрітися з др. Лешеком Аллергандом і дізнатися незвичайну історію про його виживання під час Голокосту у Львові. Упродовж багатьох годин Аллерганд описував, як у 1942 року був переселений в львівське гетто зі своїми батьками, бабусею і дідусем, а також убивство дідуся. Він розказав про свою втечу з гетто із батьками, і про три роки переховування з матір'ю і без неї, регулярну зміну сховків під постійною загрозою смерті. Франциско вирішив перенести історію Аллерганда у фотографію. Він відвідав Львів із картою, на якій було позначено десятки місць переховування Аллерганда. На кожному місці Франциско робив єдиний знімок, використовуючи чорно-білу плівку і камеру великого формату.

«На кожній дільниці я уявляю Лешека, і образ загнаного єврея заполонює мої думки. Я хотів створити світлини заради травматичної історії: парадоксальні картини, в яких відчуття відсутності, приховування й нерішучості дорівнює тому, що є представленим, видним і зрозумілим. Я хотів представити місця переховування Лешека так само, як сьогодні єврейську історію, у широкому сенсі, приховану всередині сучасного Львова», – розповів фотограф.

На виставці будуть представлені фото, зроблені у Львові 2010 року. Вони підписані цитатами з книги Лешека Аллерганда «Zapiski z tamtego świata»/Записки з іншого світу (Краків, 2011 рік). Переклад цитат: Наталка Римська, Павло Грицак.

Виставку можна буде побачити в конференц-залі Центру міської історії (вул. Богомольця, 6) з 22 вересня до 30 жовтня 2014 року щодня крім понеділка і вівторка з 11:00 до 17:30. Вхід вільний.

Довідка:

Проекти Джейсона Франциско – це довгострокові роботи на тему єврейської історичної пам'яті в Східній Європі, сільських громад Південної Азії, і американських містах. Серед його книг – «Далеко від Сіону: євреї, діаспора, пам'ять» (Видавництво Стенфордського університету, 2006), «Управління та Альфред Штігліц» (Видавництво Каліфорнійського університету, 2012) і «Незавершена пам'ять: єврейська спадщина та Голокост у Східній Галичині» (Єврейський музей Галичини, Краків, 2014). Він є автором багатьох статей із фотографії та візуальної культури, а також фотокритиком. В Університеті Еморі він є доцентом на кафедрі кіно- та медіа-досліджень, а в Стенфордському університеті він є доцентом кафедри мистецтвознавства та історії мистецтв. Детальніше про його праці.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!