У Львові покажуть випуск програми Discovery для незрячих людей

1466 0
У Львові покажуть один із випусків програми «Північна Америка» під назвою «Заховатися ніде», адаптований для людей із вадами зору. Сеанс відбудеться 26 грудня о 15:00 у кінотеатрі «Кінопалац Копернік». Показ пройде українською мовою, вхід – вільний. Про це інформують у прес-службі міськради.
фото: filmstreet.com.ua, viator.com, ok.ru/misto.lviv

фото: filmstreet.com.ua, viator.com, ok.ru/misto.lviv

Discovery Networks CEEMEA виступила ініціатором передноворічного кінопоказу для незрячих і слабозорих. Програма «Північна Америка» – один із найдорожчих і видовищних проектів Discovery Channel. Робота над ним велася паралельно декількома групами операторів, кожна з яких діяла на певній території. Всього було зроблено більше 250 експедицій, а їх учасники сумарно провели в дикій природі з камерами в руках майже 3000 днів. Адаптація цього фільму для незрячих та слабозорих дозволить відчути сувору природу Північної Америки, оцінити безкрайність прерій, спостерігаючи за койотами, зробити рекордно довгу подорож слідом за китами.

Крім звиклої звукової доріжки, фільм буде супроводжуватися цілим комплексом коментарів – так званим тифлокоментуванням. Тифлокоментар допоможе повністю незрячим глядачам зрозуміти події на екрані, які не можна бачити зором.

Для роботи над адаптацією фільму були запрошені українські діячі культури – актриса Олександра Бонковська, яка стала автором тифлокоментування (звукової доріжки) і диктором, а також звукорежисер Юрій Саєнко. Консультантом Discovery Channel у рамках проекту виступила Оксана Потимко – відомий громадський діяч та ініціатор численних соціальних проектів для незрячих та слабозорих людей. Оксана сама сприймає світ тільки на слух і через дотики, тому не з чуток знає проблеми незрячих людей і намагається привертати увагу до них, щоб сприяти їх вирішенню.

«Приголомшливі кадри зйомок Discovery Channel стануть зрозумілі незрячим тільки завдяки спеціальним коментарям, розробленим львівською командою професіоналів. Ми раді, що саме наша команда почала співпрацювати зі світовим виробником контенту і першою в Україні запропонувала технологію тифлокоментування для осіб з обмеженими можливостями. Сподіваємося, що незабаром ми зможемо адаптувати для незрячих глядачів інший контент, зокрема, про природні заповідники України», – каже Оксана Потимко, громадський діяч, керівник проекту зі створення бібліотеки DAISY у Львові.

Спеціальний показ у Львові є продовженням серії ініціатив Discovery Networks в рамках соціальної кампанії «Необмежений погляд», створеної для людей з обмеженою функцією зору. 

Опублікувала Наталія Середюк


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!