У Львові показник, який дозволить послабити карантин, перевищений удвічі

21518 0
По ПЛР-тестуванню видно, що львів'яни уражені збудником коронавірусної інфекції.
Фото: freepik

Фото: freepik

Наразі про послаблення карантину у Львові не може бути й мови, тому що показник інцидентності у місті перевищений удвічі за рекомендований Кабміном. Про це Тvoemisto.tv повідомив керівник Львівського обласного лабораторного центру Роман Павлів.

Читайте також: Чому львів'яни почали говорити, що коронавірус – вигаданий

Для оцінки епідситуації наразі спеціалісти лабораторних центрів забирають проби з восьми комунальних медзакладів, там, насамперед, проводять тестування тим, хто хворіє.

«Це дає можливість оцінити захворюваність на Covid-19 в області і по цих показниках приймаються рішення ТЕБ і НС. Наш показник інцидентності (загальна кількість нових випадків коронавірусу за останні 7 днів на 100 тис населення) вищий за рекомендований Кабміном. Він має становити 12, у нас він 13,5, а у Львові – 27,5. Тому ми не можемо приймати рішення ні на які послаблення», – пояснив керівник лабораторного центру.

Найгірше, каже він, що люди не дотримуються рекомендацій і щоразу зростає кількість захворілих. Люди вже з ускладненнями поступають у лікувальні заклади.

«Ми захоплюємо часточку з фактичного стану речей, але навіть із неї видно, що ураженість нашої території висока», – каже Роман Павлів.

На питання, як львів’янам, які відчувають легкий перебіг недуги, зробити ПЛР-тестування, керівник лабораторного центру зазначив, що їм радше потрібно провести ІФА-тестування.

«Їм потрібно зробити ІФА-діагностику, якщо вона введеться у Львові та області, це значно зменшить навантаження на наші лабораторії. Вони відфільтрують дві третіх тих, хто взагалі б не мав тестуватись. Вона і швидша, і дешевша. Якщо наявність антитіл до коронавірусу підтвердять, то відбиратимуть ще пробу на ПЛР-діагностику», – розповів Роман Павлів.

Читайте також: «Усе залежатиме від кожного з нас». Як львів'янам вийти із карантину

За його словами вчора у лабораторії надійшло 824 проб, хоча удень можуть дослідити лише 500. 2,5 тисячі проб ще чекають на дослідження.

«За вчора до нас поступило 824 проби. В середньому щодня надходять від 600 до 800 проб. Ми можемо лабораторіями зробити максимум 500. Тому залишок завжди буде, він збирається в чергу. На сьогодні близько 2.5 тисяч проб ми зберігаємо у холодильнику. Термін виконання аналізу до семи днів», – зрезюмував Роман Павлів.

Нагадаємо, що за добу на Львівщині зафіксували рекордних 96 нових випадків коронавірусу. Міський голова Львова Андрій Садовий сьогодні, 3 червня, заявив, що Львів переходить на шведський варіант м'якого карантину, але його можуть посилити.

Христина Гоголь


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!