У Львові помер львівський художник та вітражист Валерій Шаленко

2043 0
Він створив вітражі для церкви святих Ольги і Єлизавети, церкви Святого Андрія Первозваного, церкви Матері Божої Пресвятої Богородиці – Володарки України, монастиря Згромадження сестер-служебниць Непорочної Діви Марії.

У Львові помер львівський художник, член правління Львівської обласної організації Національної Спілки художників України Валерій Шаленко. Про це повідомив викладач Львівської національної академії мистецтв Ігор Гавришкевич.

Український художник, вітражист, графік і живописець Валерій Шаленко народився 1947 року у Сокалі.

У 1971-1972 роках Валерій Шаленко працював у Львівських реставраційних майстернях Державного історико-архітектурного заповідника, з 1976-по 2000 рік – у Львівському виробничому художньо-оформлювальному комбінаті. З 2002 по 2011 рік викладав композицію і живопис у Львівському художньому училищі імені Івана Труша (монументальний відділ). 1989 року вступив до Національної спілки художників України. З 2001 року очолював секцію монументального мистецтва цієї спілки. 

Валерій Шаленко виконав вітражі для Львівського автовокзалу, Другого поліклінічного відділення 1-Ї міської клінічної лікарні (вулиця Мазепи), Львівського зооветеринарного інституту, львівської філії Національного банку України, Державного історико-культурного заповідника «Нагуєвичі» та інших організацій і установ.

Окремим великим періодом у творчості Шаленка є вітражі для сакральних споруд. Це, зокрема, церква святих Ольги і Єлизавети, церква Святого Андрія Первозваного, церква Матері Божої Пресвятої Богородиці – Володарки України, монастир Згромадження сестер-служебниць Непорочної Діви Марії тощо.

Окрім вітражів, митець працював у графіці та живописі. До 200-ліття Тараса Шевченка він створив цикл робіт «Навколо Тараса» (20 композицій) за спогадами сучасників Шевченка. Цей цикл експонувався на ювілейній виставці у Львівському палаці мистецтв.

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!