У Львові померла 8-річна дівчинка, в якої підозрюють менінгококову інфекцію

10507 0
Дитина була у важкому стані, в неї були судоми, зміни шкірного покрову, які є характерні для менінгокової хвороби.
Фото: Скарбниця надії

Фото: Скарбниця надії

У Львівській обласній інфекційній лікарні цими вихідними померла 8-річна дівчинка. Дитину певний час лікували вдома, лише згодом госпіталізували у львівську обласну дитячу лікарню ОХМАТДИТ, а вже звідти у важкому стані перевели в інфекційну, де вона й померла. У дитини підозрюють менінгококову інфекцію. Остаточно причину встановлять після розтину. Про у коментарі Тvoemisto.tv повідомив директор інфекційної лікарні Сергій Федоренко.

«Діагноз у дівчинки не був одразу розпізнаний. Вочевидь, дитину певний час лікували вдома. До кінця точно нічого не відомо – сімейний лікар стверджує одне, родичі – інше. Спочатку дівчинку госпіталізували у дитячу лікарню ОХМАТДИТ, а, запідозривши інфекційну хворобу, перевели до нас відразу в реанімаційне відділення», – каже він.

Читайте також: Лікарі ОХМАТДИТу у Львові рятують немовля з важким перебігом Covid-19

За його словами, дитина була у важкому стані, в неї були судоми, зміни шкірного покрову, які є характерні для менінгокової хвороби.

«На жаль, дитину не вдалося врятувати. Менінгококову інфекцію у дитини не підтвердили, але ця хвороба під підозрою. Остаточну причину смерті дитини мають встановити експерти», – додав співрозмовник.

Як зазначив директор інфекційної лікарні, менінгококова хвороба – це важка інфекційна недуга, яка стрімко починається і розвивається, тому лікування повинно розпочинатися практично з перших хвилин ще задовго до госпіталізації, тоді є більший шанс одужати.

Читайте також: У час карантину не залишайте дітей самих вдома і спілкуйтесь із ними. Сім порад психолога

«Хвороба не має визначеної сезонності, може спостерігатися у будь-яку пору року, але з настанням осінньо-зимового періоду може виникати збільшення кількості хворих на менінгокову інфекцію», – каже Сергій Федоренко.

Загалом за 2021 рік у Львівській обласній інфекційній лікарні було ще два випадки менінгокової інфекції у дітей. Діти, яким 1,5 та 3 роки, були важкі, але вони одужали.

Для довідки

Менінгококова інфекція – це інфекційне захворювання, що передається повітряно-краплинним шляхом і має різні клінічні прояви (від безсимптомного носоглоткового носійства до генералізованих форм із високою летальністю).

Менінгококові інфекції є тяжкими, переважно дитячими захворюваннями. Найвищий рівень захворюваності – серед дітей до 1 року.

Джерелом інфекції є люди – носії збудника, які виділяють менінгококи і не мають запальних змін у носоглотці, або ж хворі на гострий назофарингіт і генералізовані форми інфекції. Збудник передається із краплями слизу під час кашлю, чхання, розмови. Близький тривалий контакт з інфікованою людиною-носієм сприяє поширенню хвороби. Інкубаційний період триває 1-10 днів і в середньому становить 4 дні.

Основними клінічними ознаками менінгококової інфекції є менінгіт і сепсис. Менш поширені артрит і пневмонія. Менінгіт часто супроводжує тріада симптомів: гарячка, головний біль і ригідність потиличних м’язів. Досить часто наявні сплутана свідомість, нудота, блювота, світлобоязнь.

Ольга Шведа


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!