У Львові попрощалися з Юрієм Шухевичем

1194 0
Спочиватиме на полі почесних поховань №67.
Фото: Львівська ОВА

Фото: Львівська ОВА

У Гарнізонному храмі Святих Апостолів Петра і Павла відбулась церемонія похорону Героя України Юрія Шухевича.

Провести в останню путь та попрощатись з Героєм України прийшли: родина, сотні львів’ян, ті, хто знав й шанував Юрія Шухевича.

Опісля чину панахиди з Державними Прапорами та стягами УПА похоронна процесія вирушила на Личаківське кладовище. Спочиватиме Юрій Шухевич на полі почесних поховань №67.

Співчуття з приводу втрати висловив також президент Володимир Зеленський. Він наголосив, Юрій Шухевич став гідним наступником справи боротьби за свободу і незалежність українського народу, за яку героїчно віддав своє життя його батько – легендарний головнокомандувач Української повстанської армії Роман Шухевич.

«Як політв’язень пан Юрій провів загалом у концтаборах та в’язницях СРСР 28 років свого життя. За діяльність у складі Української Гельсінської спілки у восьмидесятих роках відбував заслання у Тюменській області.

Отримавши у 1990 році дозвіл на повернення в Україну, Юрій Шухевич одразу ж включився у громадсько-політичне життя й до останнього подиху віддавав усі свої сили боротьбі за утвердження України як вільної, процвітаючої європейської держави.

Його життя є прикладом відданості та самопожертви українській справі. Висловлюю глибокі співчуття рідним, близьким та соратникам Юрія Шухевича. Вічна пам’ять Герою!», – йдеться у тексті звернення президента.

Український політичний діяч, львів’янин Юрій Шухевич помер 22 листопада у віці 89 років. Для Tvoemisto він дав одне зі своїх останніх інтерв’ю про те, що вплинуло на нього, якою була його родина, середовище його батька, і, зрештою, яким був Львів тоді і яким ця людина-епоха бачить його в майбутньому.

Для довідки

Юрій Шухевич народився 28 березня 1933 року у селі Оглядів, що на Львівщині. Був активним дисидентом, членом Української Гельсінської групи, провів 28 років у в’язницях і таборах СРСР (1948–1956, 1956–1968, 1972–1988 рр.) як політичний ув’язнений. У 1990 році організував і до 1994 року очолював УНА-УНСО.

Фото: Львівська ОВА


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!